Vizita za živali
21 ogledov

Pogosto je potrebna celo evtanazija

Lačni psi Profimedias
Aleksander Kamenik je zaradi neurja predčasno zaključil s plavalskim podvigom namenjenim večji prepoznavnosti Živalske policije.

Aleksander Kamenik, ki je v torek ob 20. uri začel z načrtovanim 48-urnim hiper-plavalskim maratonom po reki Dravi, je požrtvovalen podvig zaključil v četrtek ob 3. uri zjutraj.

Ambiciozno zastavljen podvig je presegel lansko maratonsko plavanje za dodatnih sedem ur, a ga je po 31 urah neprekinjenega plavanja zaključil zaradi nenadnega močnejšega deževja, ki je povzročilo znižanje temperature vode. Pri tako intenzivnem plavanju brez oddiha organizem čuti tudi pol stopinjske ohladitve in nihanje temperature.

Za veliko nevarnost pa so se izkazali plavajoči deli debel, ki jih je deževje in dvig ravni vode prineslo s tokom. Taki zalomljeni deli debel so lahko silno nevarni, saj lahko povzročijo resne poškodbe glave ali drugih delov telesa. 

Neustrezen odnos do živali

Predsednik Združenja varnih hiš Nova Slovenije in živalski policist, Aleksander Kamenik, je ob prihodu iz reke Drave povedal: "Lanskoletni maraton sem plaval za prepoznavnost živalske policije v slovenskem prostoru. Letos sem plaval z namenom opozoriti širšo družbeno skupnost na prevečkrat nezadovoljiv, pomanjkljiv ali neustrezen odnos lastnikov do živali."  

Načrtovani 48-urni maraton mu je sicer preprečilo močno neurje. Z vsakim zamahom v zadnjih 31 urah plavanja pa ga je po njegovih besedah gnala misel, da se bo morda kdo le zamislil nad neustreznim odnosom do živali. "Če sem jaz pripravljen to storiti za njihove živali, kaj so lastniki pripravljeni storiti za svoje živali, da jim omogočijo boljše življenjske, bivalne in oskrbne pogoje?" se sprašuje.  

Živalska policija se na terenu pogosto srečuje z opustitvijo lastnikove dolžnosti po veterinarski oskrbi bolnih, onemoglih in ostarelih živali. Opažajo, da so zaradi ekonomske in finančne krize velikokrat prve žrtve živali. "Ker si same ne morejo pomagati, je delovanje Živalske policije še kako potrebno, potreben pa je tudi glas Slovencev, da posredujejo širši javnosti pomen pozitivnega odnosa do živali," pravijo.

Pogosto se srečujejo z opustitvijo veterinarske oskrbe živali, ob njihovem ogledu je bilo potrebno v širih odstotkih ukrepati z evtanazijo živali. "Z vestnim delom bomo nadaljevali in rezultati se že kažejo, saj sodelujemo z vedno večjim številom drugih inštitucij s katerimi s skupnimi napori pomagamo nemočnim živalim," so zaključili.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.