Vizita za živali
2964 ogledov

"Prebivalce zapreti v ograje, da bo prostor za zveri?"

Medved
Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije svari pred posledicami odločitve upravnega sodišča.

Upravno sodišče je začasno zadržalo izvajanje odvzema rjavega medveda iz narave. Po besedah predsednika Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Branka Ravnika se bo populacija povečala na 1200 medvedov, kar zanesljivo pomeni več konfliktov. Sprašujejo se, kdo bo prevzel odgovornost za škodo.

Na kmetijsko gozdarski zbornici so bili po besedah njenega prvega moža presenečeni nad vložitvijo tožbe, s katero je okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green na upravnem sodišču izpodbijala odlok vlade o ukrepu odvzema osebkov vrst rjavega medveda iz narave. Kot je pojasnil Ravnik, so namreč v tem času tekla usklajevanja, v katerega so bile udeležene tudi nevladne organizacije.

Konflikti neizbežni

Odločitev sodišča, da izvajanje odloka zdrži, pa je zbornico "šokiralo". "Sprašujemo se, ali je cilj države s takšno odločitvijo prebivalce zapreti v ograje in imeti prostor za zveri, da se bodo nemoteno gibale. Ker takega števila zveri na podeželju preprosto ne bo mogoče preživeti brez povečanih konfliktov," je poudaril Ravnik.

Izpostavil je, da ne gre za plišaste igrače, ampak za prave zveri, zato se na KGZS sprašujejo, kdo bo prevzel odgovornost, če bo prišlo do ogrožanja življenja prebivalcev na podeželju. "Kdo bo prevzel odgovornost, če bo prišlo do ogrožanja življenj turistov, ki se gibajo po našem podeželju, in posledic, ki bodo nastale. Kdo bo prevzel odgovornost zaradi opuščanja obdelave kmetijskih zemljišč in pridelave hrane," je izpostavil.

Medvedi - Vizita za živali Število medvedov bi zmanjšali za 200

Medved | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenija najbolj obremenjena

Po Ravnikovih besedah splošna javnost vidi številko 200, ki je zapisana v odloku, pri tem pa se ne zaveda, da je število populacije praktično doseglo 1000. Gre za izjemno obremenitev prostora, poudarjajo na zbornici.

Sklicevanje na evropske predpise je po njihovi oceni nerazumno, pri čemer so izpostavili, da denimo Avstrija in Nemčija nimata medveda, Francija in Španija jih imata skupaj nekaj, Italija pa jih ima okoli 50. Večjo populacijo imajo Slovaška, Romunija in Hrvaška, a primerjava na število prebivalcev in prostor po besedah Ravnika kaže, da je Slovenija daleč najbolj obremenjena država z medvedi.

"Slovaška ima 1,42 medveda na sto kvadratnih kilometrov, Hrvaška jih ima 2,1, Romunija 2,5, Slovenija pa 4,8 medveda na sto kvadratnih kilometrov. Ob tem ima najbolj obremenjen, južni del Slovenije, 40 medvedov na sto kvadratnih kilometrov," je izpostavil.

Poziv vladi

Velik problem po opozorilih KGZS nastaja tudi zaradi širitve medvedov. Medved se je namreč razširil na območja, ki so bila prej prehodna. "Če pogledamo zahodni del, se je začel redno pojavljati in delati škode na planinah. Na bohinjskem, jeseniškem in tolminskem koncu imajo resne konflikte," je dejal Ravnik, Andrej Andoljšek, ki na zbornici pokriva področje zveri v okviru sektorja za gozdarstvo in obnovljive vire, pa je dodal, da "praktično medveda ni samo še v Prekmurju, nižinskem delu Gorenjske in na Obali".

Zbornica vlado poziva, naj naredi vse, da v tožbenem postopku prepriča sodišče, da je s svojim odlokom ravnala pravilno, skladno z evropsko zakonodajo in skladno s tem, kakšno je stanje na podeželju in v Sloveniji. Da bi nepopravljivo škodo preprečili, so predstavniki zbornice v državnem svetu sklicali tudi sejo komisije za kmetijstvo, prav tako pričakujejo ustrezen odziv pristojnega parlamentarnega odbora.

Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor, ki bdi nad populacijo zveri, je vlada na sodišču izpodbijala predlog Alpe Adria Green za izdajo začasne odredbe, a to utemeljitev ni upoštevalo in se je odločilo za zadržanje do odločitve.

volk Vizita za živali V tožbo zoper državo zaradi medvedov in volkov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
 • rdecibor 07:04 12.januar 2019.

  vsi nekaj nakladate ki se videli niste medveda,ko pa boste v enem dopoldnevu srecali tri pa boste drugace razmisljali,medvedov je prevec in ne morete ljubljancani odlocat o odstrelu.ko pa boste ziveli na dezeli pa odlocajte.

 • Avatar Leon
  Leon 16:20 08.januar 2019.

  @Vesna po vašem bi morali danes živeti na drevesu ....vi .

 • Avatar Leon
  Leon 16:17 08.januar 2019.

  V Sloveniji so medvedi zaščiteni kot sodniki .