Vizita za živali
3917 ogledov

Pri nas: V teh dneh smo lahko priča izjemnemu dogodku

1/2
DOPPS
Gre za izjemen dogodek, ki se zgodi enkrat na deset let.

V Sloveniji smo po desetih letih znova priča zbiranju več kot dvomilijonske jate pinož, ptic iz severnih krajev. Iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije sporočajo, gre za izjemen dogodek, ki se zgodi enkrat do dvakrat na desetletje.

V zadnjih dveh tednih so na društveni Ornitofon dobili več klicev prebivalcev Zasavja o pojavljanju velikega števila ptic, ki še posebno v jutranjem in pozno popoldanskem času s svojim preletom zatemnijo nebo.

Po pogovoru s klicatelji in ogledu fotografij ter video materiala, so strokovnjaki ugotovili, da gre za ogromno, več kot milijonsko jato pinož. "Ko smo prejeli prve klice na društvo, smo zelo težko verjeli, da je to sploh možno, kasneje pa spoznali, da gre ob specifičnih vremenskih razmerah in obrodu bukve za izjemno redke, a ponavljajoče dogodke," je povedal varstveni ornitolog Tomaž Mihelič.  

Pinoža (Fringilla montifringilla)

Je ptica severnih krajev, pri nas je redna zimska gostja, ki se lahko pozimi pojavi v precej velikem številu. Da se v Sloveniji pojavi v tako velikih jatah, morajo biti izpolnjeni določeni pogoji, kot so bogat obrod žira v bukovih gozdovih in njegova lahka dostopnost, prav tako pa v gozdovih ne sme biti snega.

 | Avtor: Doops Doops
Invazije ptic so selitve posebne oblike, pojavu katerega običajno botrujejo tudi specifične vremenske značilnosti, kot sta oster mraz in sneg na severu in jugu, kar ptice zadrži na določenem območju.

Letos pozimi je v Sloveniji po navedbah društva invazija večjega obsega. Podobno so nazadnje opazili v zimi 2004-2005 na območju Bohorja in v zimi 2008-2009, ko se je na skupnem prenočišču na območju Trnovskega gozda zbrala jata okoli dveh milijonov ptic.

Letos se zadržujejo v Zasavju

Za jate je značilno, da prenočujejo skupinsko na nekem predelu gozda in zjutraj zapustijo prenočišče kot "ogromna reka ptic". Ravno zaradi te specifične lastnosti so lahko v zimi 2004-2005 člani društva velikost jate ocenili na dva milijona osebkov.

Letošnja jata se po ocenah ornitologov najverjetneje še vedno skupaj zadržuje nekje v okolici gozdov v Zasavju, ker razkropljenih pinož ni opaziti po celotni Sloveniji, kot se je to zgodilo v zimi 2004-2005.

V društvu vse, ki bi to izjemno veliko jato pinož opazili, naprošajo, da jim podatke o pojavljanju sporočijo prek telefona ali elektronske pošte.

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.