Vizita za živali > Svetovalnica
315 ogledov

Bakterijsko vnetje sečil pri mladi psički

Sprehode in druge dejavnosti omejite na jutranje in večerne ure. (Foto: iStockph Žurnal24 main
Psička je stara komaj tri mesece in je že na antibiotikih zaradi vnetega mehurja.

Vprašanje: Imamo mladega francoskega buldoga, psičko. Veliko je lulala, a ni šlo nič ven. Takoj sem posumila na vnetje mehurja, jo odpeljala k veterinarju, kjer so ugotovili bakterije na vodi. Dobila je antibiotike in je že dobra. Stara je komaj tri mesece in me skrbi, zakaj se je to pojavilo, se ji bo to ponavljalo, ali ni to čudno, pri tako mlademu psu?

Odgovarja Iris Selan, dr. vet. med., klinika Tristokosmatih

Diagnostika bolezni sečil zajema nekaj metod, s katerimi ugotavljamo strukturne in funkcionalne spremembe sečil. Lastniki opazijo spremembe v videzu urina in v načinu uriniranja (boleče, večkratno, manjkrat, oteženo ... ), lahko je spremenjeno tudi splošno počutje. Za veterinarje so nam pomembni  tudi podatki o starosti, pasmi, načinu bivanja, gibanja, prehranjevanja, telesni teži živali. Vzrok so lahko bakterije, sečni kamni, tumorji, polipi, anatomske nepravilnosti ...

Kot omenjate, je šlo pri vas za bakterijsko vnetje, lahko je bilo malo prehladnega, stresnega značaja, težko rečem, če se bo še kdaj ponovilo. Vnetje se lahko pojavi tudi pri tako mladih, lahko tudi večkrat, v tem primeru potem postanemo pozorni na kakšne morebitne anatomske prirojene nepravilnosti, ki jih odkrijemo s specialističnimi pregledi in laboratorijskimi preiskavami urina.