Vizita za živali > Svetovalnica
657 ogledov

Epilepsija pri mačkah

mačka Profimedias
Pol leta stara mucka ima kljub zdravilom zelo pogoste epileptične napade.

Vprašanje: Prihajam iz Maribora in s storitvami g. dr. sci. Pave Zaninović, dr. vet. med., sem bila pred nekaj leti izredno zadovoljna, ko mi je pomagal pri žal že pokojnem psu. Zato bi ponovno prosila za njegove usluge oziroma odgovor, mnenje.
Imamo dobrih 6 mesecev starega muceka, ki smo ga našli v zelo slabem telesnem stanju. Po tem si je nekoliko opomogel in nekaj mesecev za tem je začel dobivati epiletične napade, ki izgledajo kot tresenje in slinjenje. Včasih je prisotno samo slinjenje in kriki. Najprej smo se kot vedno obrnili na našega veterinarja. Muceka je kastriral in opravil preiskave (krvno sliko, ultrazvok ledvic). Izključil je vse možne dejavnike in postavil diagnozo epilepsija. Dal mu je tablete, ki jih uživa že slaba dva meseca (1/4 tablete na dan). Rečeno je bilo, da naj mu ob napadu podvojimo ali maksimalno potrojimo dozo. Prvi mesec po kastraciji napadi sploh niso bili prisotni. Po preteku dobrih treh tednov pa so se spet vrnili in so prisotni vsaj enkrat na dan, včasih tudi dvakrat.

Odgovarja Vice Zaninović, dr. vet. med.

Pozdravljeni! Najprej morate vedeti, da je epileptični napad simptom mnogih obolenj. Pristop k diagnostiki je zato sistematičen in vključuje nevrološki pregled, internistični pregled z različnimi krvnimi preiskavami, FeLV/FiV/FIP testom, sledi MRI slikanje glave in analiza cerebrospinalne tekočine. Kot vidite, stvar ni enostavna, zato vam strokovnega mnenja ne morem podati. Če želite našo pomoč, bi bil nujen pregled mačka in vseh dosedanjih diagnostičnih preiskav. Pri nas se lahko obrnete name, tel.št. klinike je 012005180. Lep pozdrav.