Vizita za živali > Svetovalnica
27 ogledov

Gosenice borovega ali hrastovega prelca

Pes   Profimedias
Bralko skrbi, da so s strupenimi dlačicami okužena tudi tla, kjer so bile prej gosenice.

Vprašanje: Spoštovani! Pri nas je bilo kar nekaj primerov, ko so se psi zastrupili s strupeno gosenico. sosedovega psa so komaj rešili, baje pa sploh ni lizal gosenic, ampak je jedel travo. Je možno, da so gosenice pustile dlačice na travi in se pes tudi tako zastrupi? 

Odgovarja Iris Selan, dr. vet. med, Klinika tristokosmatih

Vse gosenice borovega ali hrastovega prelca so strupene. Ob dotiku z dlačicami gosenice - na živali ali na tleh - pride do hudega vnetja, srbečice, bolečine, otekanja, v primeru, da pridejo pa v stik z ustno sluznico, pa le to tako hudo poškodujejo, da pride do otekanja ali celo nekroze (odmrtja) tkiva, ki je bilo v  stiku.

Vse to lahko lahko spremlajo tudi vsi sistemski znaki ananfilaktičnega šoka-tresenje, bruhanje, driska, povišana telesna temperatura, lahko otekanja jezika in  dihalnih poti ter posledično do dihalne stiske. V takih primerih je seveda nujno potrebna veterinarska pomoč, do takrat pa lahko mesto dotika blažite z mlačnimi obkladki, saj je strup termolabilen. Gre pa le za blažitev, izzida kontakta s strupom se žal ne da spremeniti.