Vizita za živali > Svetovalnica
140 ogledov

Gre za alergijo na cvetni prah?

Prepričajte se, da ste odstranili glavico klopa, in kosmatinca opazujte še nekaj Žurnal24 main
Ko je začelo vse cveteti, so se pojavile težave. Daisy se je začela praskati po gobčku, ušesih, kar pogosto si liže tačke, sedaj je začela kihati.

Vprašanje: Pozdravljeni, naša Daisy - francoski bulldog je stara leto dni, kupili smo jo lani v mesecu avgustu in težave so se začele takoj na začetku. Vam bom kar napisala vse, kar smo jo zdravili do sedaj. Najprej so bila vneta učesa in oči. Po dolgem iskanju prave bolezno smo ugotovili, da ima Daisy demodex, katerega smo dokončno pozdravili. Ampak smo se vedno tudi nagibali k alergijam. Čez zimo je bilo vse vredu, ampak sedaj, ko je začelo vse cveteti, so se pojavile težave. Daisy se je začela praskati po gobčku, ušesih, kar pogosto si liže tačke in sedaj je začela kihati. Ali je to kakšna sezonska alergija? Mogoče na cvetni prah ali travo? Kakšna bi bila lahko rešitev in če se da to čisto pozdraviti ali se bomo mogli s tem naučiti živeti? Hvala za odgovor.

Odgovarja Viktorija Lončar, dr. vet. med., Veterinarska ambulanta za male živali Zvitorepka

Pozdravljeni,

Priporočam vam, obisk veterinarja, ki se ukvarja z dermatologijo, da bo opravil natančen pogovor z vami ter podroben pregled vaše psičke. Le na osnovi tega boste dobili zanesljive odgovore.

Srbež po obrazu, ušesih in tačkah je lahko prisoten tako pri atopiji kot pri alergiji na hrano. Pri vaši psički so se zelo zgodaj pričeli pojavljati kožni problemi v obliki srbeža, zato lahko gre pri njej za atopijo. Atopija je podedovana nagnjenost za razvoj protiteles proti alergenom v okolju, s katerimi prihaja žival v stik preko kože, dihal in prebavil. Znaka atopije sta srbež in vnetje predvsem na obraznem delu, pod pazduhami, po trebuhu, na tačkah, sluhovodih, lahko pa se pojavita kjerkoli po telesu. Občasno se pojavi tudi vnetje očesnih veznic in kihanje. Srbež je lahko v začetku sezonski, nato pa preide v celoletnega, če se pridružijo še drugi alergeni. Seveda so možni tudi drugi vzroki srbeža in sicer druge vrste alergij (bolšji dermatitis, alergija na hrano in kontaktni dermatitis), infekcija kože ter srbež povzročen z drugimi zunanjimi ali notranji zajedavci.

Diagnoza se postavi na osnovi natančne anamneze, kliničnega pregleda, izključevanja vseh možnih diagnoz in alergijskega testiranja. 

Alergije oziroma atopijo je težko pozdraviti, a se jo da ob upoštevanju veterinarskih navodil uspešno kontrolirati z zdravili. Zdravljenje je tako žal v mnogih primerih doživljensko, zato zahteva veliko razumevanja in sodelovanja med lastnikom in veterinarjem.