Vizita za živali > Svetovalnica
205 ogledov

Izbira dihurčka za začetnika

Dihur EPA
Bralka bi imela dihručka, a jo skrbi, ker z njim nima izkušenj. Zanima jo, kje naj ga izbere in kako.

Vprašanje: Sama nimam izkušenj z dihurčki, si ga pa zelo želim. Kaj predlagate, kje naj ga kupim oziroma na kaj naj bom pozorna pri nakupu? Zanima me, ali pride v poštev tudi posvojitev odraslega dihurčka, če z njimi še nimam izkušenj?

Odgovarja Maja Čonč, predsednica Društva ljubiteljev dihurjev - Zverinice.

 

Pozdravljena! Vsem, ki si dihurja želijo in razmišljajo o tem, da bi ga imeli kot hišnega ljubljenčka, bi najprej svetovala, da si dihurja ogledajo v živo. Marsikoga namreč zavedejo ljubke slikice in videoposnetki. Ko žival pripeljejo domov, pa ugotovijo, da se ne sklada z njihovimi željami in pričakovanji. 

V Društvu Zverinice spodbujamo nakup pri preverjenih vzrediteljih dihurjev, ki vedo zakaj izbirajo točno določene paritvene kombinacije in pri katerih lahko kupite primerno socializiranega in veterinarsko oskrbljenega dihurja. 

Pri nakupu pazite, da je žival, ki jo izberete, zdrava. Naj bo živahna, imeti mora bistre oči brez izcedkov, čista ušesa, dlaka mora biti svetleča, ne pretrda in čista. Ravno tako naj bo čisto in primerno urejeno okolje, v katerem živi. Če je v kletki več dihurjev skupaj, preglejte, ali so vse živali brez vidnih bolezenskih znakov, saj je veliko bolezni nalezljivih. Ob odhodu iz legla naj bi bil mladič star vsaj 8 tednov (lahko več!), enkrat cepljen proti pasji kugi, tretiran proti zunanjim in notranjim parazitom in mikročipiran.

Odsvetujemo – še posebej začetnikom - nakup bolnih živali iz usmiljenja, saj je zdravljenje lahko zahtevno in drago. V primeru, da opazite bolno žival, se obrnite na pristojno službo - veterinarska inšpekcija. Podobno velja za nakup nesocializiranih živali. Odvajanje dihurjev od grizenja je lahko dolgotrajen, zahteven, predvsem pa boleč proces, res pa je, da je ob primernem pristopu skoraj vedno uspešen.

Kar se tiče posvajanja odraslih dihurjev - je to pravzaprav pristop, ki ga svetujemo mnogim začetnikom. Zakaj? Ker boste pri odrasli živali videli, kakšen je njen karakter. V primeru posvajanja vam bodo odgovorni skrbniki tudi znali povedati, ali je konkreten dihur primeren za vaše znanje in izkušnje. Odrasli dihurji so v večini primerov tudi že kastrirani, malce  bolj umirjeni, vajeni uporabe stranšča in ne grizejo.