Vizita za živali > Svetovalnica
583 ogledov

Izbira nemškega ovčarja in kolki

Nemški ovčar Profimedias
Bralec kupuje mladička pasme nemški ovčar. Prosi za nasvet, kako naj izbere psa, ki ne bo imel težav s kolki.

Vprašanje: Pozdravljeni! Imamo psa, ki ima že od malega težave s kolki, čeprav je rodovniški nemški ovčar in sta bila oba starša preverjena. Zdaj kupujemo še enega psa in radi bi imeli spet nemškega ovčarja. Imate kakšen nasvet, kako lahko že pri mladiču preverimo, da ne bo imel teh težav? Oziroma kako lahko sami preverimo starše? Hvala za odgovor.

Odgovarja mag. Anton Lavrenčič, dr. vet. med., Veterinarska bolnica Vipava

Nemški ovčarji so ena od tistih pasem, ki so za kolčno displazijo bolj podvržene. Kljub skrbni in dobro načrtovani vzreji se lahko pojavijo posamezni primeri hujše oblike tega obolenja. Dobra novica pa je, da je z leti teh primerov vedno manj.

Pri nakupu mladička je zelo težko napovedati, kako se bosta kolčna sklepa razvijala v prihodnje. Pa vendar nekaj le lahko storimo. Svetujem Vam, da skrbno izberete vzreditelja. V rodovniku obeh staršev lahko preverite, če so starši in stari starši imeli opravljeno slikanje in kako so bili kolki ocenjeni. Opazujte gibanje mladičkov in ga primerjajte med sabo. Lahko se posvetujete s svojim veterinarjem, ki bo mladička še pregledal.

Po starosti 12 tednov pa se lahko opravi rentgensko slikanje po PennHip metodi, ki pomaga oceniti ohlapnost obkostnih tkiv in napovedati prognozo stanja.

Veliko pa lahko tudi po nakupu narediti sami. Pomembno je, da kužka v prvem letu ne obremenjujete preveč (hoja v hrib, tek, groba igra …) obenem pa gibanja ne zanemarite, saj je le to pomembno za dober razvoj mišic tega področja. Zelo dobro je plavanje in hoja po ravnini. Izogibajte se tudi hoji po stopnicah in po drseči podlagi. Poleg vsega pa je pomembno, da psa hranite s kvalitetno hrano in vzdržujete zdravo telesno težo.

Želim vam veliko sreče pri izbiri čim bolj zdravega kužka.