Vizita za živali > Svetovalnica
2161 ogledov

Je psička breja?

Kraševec, kraški ovčar pasma pes Veronika Rupnik
Goneča psička je ušla z vaškim psom. Kako ugotovimo brejost in kako jo prekinemo?

Pozdravljeni, naša kraška ovčarka, ki je stara 15 mesecev, je v fazi druge gonitve zbežala z vaškim psom. Ne vemo, če je do zaskoka dejansko prišlo in če je, kako lahko to ugotovimo? Zanima me, če je morebitno brejost možno prekiniti in kakšne so lahko posledice za psico in za nadaljne potomce? Hvala za odgovor.

Odgovarja doc. dr. Primož Klinc, dr. vet. med.

Najprej je potrebno ugotoviti ali je bila psica v času pobega sploh v ti. fertilnem obdobju. To je v obdobje v katerem zaskok ali umetna osemenitev lahko privede do oploditve. Ta čas lahko določite ob pomoči svojega veterinarja, ki bo najverjetneje odvzel in pregledal vaginalni bris ter določil nivo progesterona. V kolikor se ugotovi, da je psica v fertilnem obdobju potem bo najverjetneje odvzel dodatni nožnični bris, na podlagi katerega je znotraj 24 ur po uspešnem zaskoku, pri veliki večini psic, mogoče ugotoviti prisotnost semenčic.

Uporabo preparatov, ki so se v preteklosti uporabljali za preprečitev brejosti kmalu po zaskoku (estrogeni) v sedanjem času odsvetujemo. Ti preparati so pogosto povzročili nastanek različnih obolenj na rodilih tretirane psice. Danes v večini primerov priporočamo ultrazvočni pregled na brejost 20-22 dan po zaskoku. V koliko brejost ni ugotovljena pregled ponovimo še čez en teden in če tudi takrat ne ugotovimo brejosti, potem žival najverjetneje ni breja. Če pa ob ultrazvočnem pregledu ugotovimo brejost, pa jo lahko v tem obdobju prekinemo z uporabo preparatov, ki delujejo proti progesteronu (npr. Aglepristone) Prednost teh preparatov je tudi v tem, da imajo zelo malo stranskih učinkov in ne zmanjšujejo kasnejše plodnosti. Lahko se uporabljajo tudi brez predhodne ultrazvočne potrditve brejosti, vendar pa se zaradi relativno visoke cene, raje odločimo za njihovo uporabo po potrjeni brejosti. Za prekinitev brejosti je mogoče uporabiti tudi številne druge preparate, vendar je njihova uporaba, zaradi številnih stranskih učinkov, močno omejena.