Vizita za živali > Svetovalnica
398 ogledov

Kaj storiti, ko najdemo psa brez lastnika

Pes Profimedias
Bralko zanima, kakšno je pravilno ukrepanje ob najdbi psa brez lastnika. Ga moramo pustiti pri miru, ga lahko ulovimo, kam pokličemo?

Vprašanje: Pozdravljeni, nedavno smo našli tavajočega pasjega mladiča. Ker smo se bali, da bi ga zbil avto, smo ga ulovili in poklicali v zavetišče. Izkazalo se je, da je pes pobegnil iz sosednje vasi, domov ga ni bilo že dva dni, lastniki psa pa so bili zelo jezni, ker so morali v zavetišču plačati odlov. Grozili so celo s tožbo. Kakšen je pravilen postopek, ko najdemo psa brez lastnika? Se ga sploh lahko dotikamo in ujamemo, ali je to protizakonito?

Odgovarja Polona Samec, vodja Zavetišča Horjul

Pozdravljeni, psi se sami brez nadzora ne smejo sprehajati okoli, zatorej je kakršno koli pritoževanje njihovih lastnikov nad dejstvom, da je nekdo obvestil zavetišče, povsem neumestno. Vsi smo dolžni obvestiti najbližje zavetišče ali veterinarsko organizacijo, kadar srečamo žival samo brez skrbnika.

V primeru, da žival ni agresivna, ni poškodovana in nikogar ne ogroža, smo veseli, če jo sami odpeljete k najbližjemu veterinarju na odčitanje čipa ali pa v zavetišče, v katerem so za najdene in zapuščene pristojni glede na mesto najdbe.

Odgovorni skrbniki, ki jim je pes ušel, bodo zagotovo veseli, da so ga prevzeli v zavetišču živega in zdravega, četudi je potrebno poravnati strošek oskrbe. Ob najdbi torej pokličite v nabližje zavetišče ali veterinarsko organizacijo. Če ne poznate kontaktov, pa lahko obvestite 112, center za obveščanje, kjer imajo vse potrebne podatke in žival zadržite do prihoda pristojnih oziroma do zavetišča odpeljite sami, če je to mogoče.