Vizita za živali > Svetovalnica
349 ogledov

Kako se bosta mucki razumeli

mucka Shutterstock
Bralka ima doma tri leta staro odraslo mucko. Za družbo pa bo posvojila še eno. Kako se bosta razumeli?

Vprašanje: Pozdravljeni, doma imam odraslo mačko staro tri leta. Je zdrava notranja in sterilizirana mucka. Ker hodimo vsi v službo, je v dopoldanskem času sama doma, zato se odločamo za posvojitev še ene mucke. Menite, da bo novo mucko sprejela, saj ni že skoraj tri leta videla nobene. Kako naj se tega lotimo?

Odgovarja Polona Samec, vodja Zavetišča Horjul.

Pozdravljeni, združevanje odrasle mačke s prišlekom iste vrste zna biti nepozabna izkušnja :). Lahko se izteče najbolje možno, lahko pa tudi ne. Veliko je odvisno od prave izbire, načeloma pa drži, da večina mačk novega mačjega člana ne sprejme odprtih tačk in niso niti najmanj navdušene nad našo odločitvijo. Predvsem se je treba v situaciji, ko se odločate za novo mačko vprašati, če ste dobro presodili in je vaša mačka res osamljena, ko vas ni. Običajno odrasle muce prespijo dobršen del dneva in se ne dolgočasijo. Mnogo bolje se je odločiti za posvojitev dveh hkrati, torej dveh muc iz istega legla ali pa dveh, ki se poznata in dobro sobivata.

Če se za kasnejšnjo posvojitev še ene mačke vseeno odločite, je potrebno skupaj s skrbnikom nove posvojenke dobro pretehtati, ali si karakterno ustrezata (mirna muca ne bo vesela kakšnega zelo aktivnega prišleka npr.). Računati morate tudi s tem, da bo muce morda  potrebno v času vaše odsotnosti nekaj časa fizično ločevati, za kar potrebujete dvojno opremo. Za lažje spoznavne trenutke priskrbite mačjo meto, pa tudi hormonske pripomočke, ki jih dobite pri veterinarjih in že nekaj dni prej vključite v vtičnice, kar zna malce pomiriti napetost in v prvih dneh muc ne puščajte samih brez nadzora.

Predvsem pa morate razmisliti, kaj boste storili v primeru, če si muci nikakor ne bosta všeč. Mi vsem, ki imajo odrasle mačke priporočamo, da na obisk pred posvojitvijo povabijo kakšnega prijatelja in njegovo mačko. Mnogo stvari je precej bolj jasnih že po prvi reakciji, je pa res, da se običajno tudi tisti, ki se nad novim sostanovalcem močno zgražajo, v roku dveh tednov precej umirijo. Res je tudi, da sem izpostavila predvsem neprijetni del združevanja, kar pa ne pomeni, da je tudi kar nekaj mačk, ki družbo sprejmejo brez prevelikega kujanja.