Vizita za živali > Svetovalnica
230 ogledov

Kako socializirati činčilo

činčila Anže Petkovšek
Činčile imajo zelo rade priboljške kot so šipek, rozine, suhe fige, brusnice, jabolčni krhlji in nekatera posušena zelišča, na primer meto, meliso, vrtnice, žajbelj ...

Vprašanje: Od sosede smo dobili belo činčilo staro nekaj več kot eno leto. Imeli so jo skoraj ves čas v kletki, ne mara božanja, se boji. Sama obožujem živali, imam veliko časa in bi se rada ukvarjala z njo in jo socializirala. Imate kakšen nasvet za činčilo, jo kaj posebej pomiri tako kot mačke na primer mačja meta ... Ali jo kakšna hrana obnori? Imam sploh možnosti za udomačitev pri takšni starosti? Hvala vam za odgovor in srečno

Odgovarja Maja Čonč, predsednica Društva ljubiteljev dihurjev - Zverinice.

Pozdravljeni.

Najprej vam čestitke za novega družinskega člana. :) Glede na to, da živalica ni vajena rokovanja, bosta verjetno za navezavo stikov potrebovali malce dlje časa, a s pravilnim pristopom in potrpežljivostjo bosta zagotovo vzpostavili lep odnos. 

Naravne snovi, ki bi delovala pomirjevalno ni, lahko si pomagate z Bachovimi rešilnimi kapljicami (ki se jih da v vodo za pitje), kupite jih lahko v nekaterih lekarnah. Pazite pa, da kupite tiste, ki ne vsebujejo alkohola. Ne delujejo ravno čudežno in takoj, pomagajo pa pri strahu. 

Poleg tega je najbolj pomembno, da ima živalica svoj mir, vseeno pa naj bo nameščena v prostoru, kjer se ves čas kaj dogaja - da se bo lahko privajala na vaše vonjave in zvoke. Činčile imajo zelo rade priboljške kot so šipek, rozine, suhe fige, brusnice, jabolčni krhlji in nekatera posušena zelišča, na primer meto, meliso, vrtnice, žajbelj ... Z uporabo teh sicer ne pretiravajte, vam bo pa "podkupovanje" zagotovo pomagalo pri navezavi stikov. Začnite lepo počasi - najprej ji priboljšek ponudite skozi rešetke kletke, postopoma bosta prišli do faze, ko ga bo vzela iz roke in kasneje tudi do božanja. 

Morda sicer nikoli ne bo zares naročna živalica, zagotovo pa bosta sčasoma napredovali.

Prebetite še

 - S činčilo vas čaka tudi 20 let sobivanja