Vizita za živali > Svetovalnica
232 ogledov

Kako zmanjšati izpadanje dlake

kuža Shutterstock
Bralko zanima, ali lahko redni obiski pri pasjem frizerju zmanjšajo izpadanje dlake pri psu.

Vprašanje: Lepo pozdravljeni! Imam psa mešanca z nemškim ovčarjem, ki mu res zelo izpada dlaka. Ker živimo v stanovanju, je to moteče. Dlake so vsepovsod, čeprav ga redno češem. Če ga skopam, je nekoliko bolje. Sem slišala, da po obisku pri frizerju, dlaka nekaj časa ne izpada. Zakaj in kako pogosto, bi ga morala voziti k frizerju za pse? Hvala za vaš odgovor.

Odgovarja Lana Premk, dipl. kinologinja

Pozdravljena. Res je, obisk pri frizerju lahko bistveno zmanjša izpadanje dlake. Pasji frizer namreč psa po kopanju temeljito posuši s posebnim, zelo močnim fenom, ter mu tako 'prezrači' dlako, česar z običajnim fenom ne moremo. Poleg tega ga tudi dobro prekrtači s krtačo in drugimi temu namenjenimi pripomočki.

Potrebnih je lahko tudi nekaj obiskov pasjega frizerja, saj dlaka odmira postopoma in je nadaljne izpadanje dlake dvisno od tega, v katerem stadiju odpadanja je dlaka (je pes ravno začel z menjavo dlake, je nekje vmes ali pa je le to že bolj pri koncu). Redno kopanje pri pasjem frizerju (1x na mesec oziroma 1x vsaka dva meseca), ki uporablja primerno profesionalno pasjo kozmetiko, pripomorejo k zmanjšanem odpadanju dlake, hkrati pa skrbijo za zdravo in lepo kožo ter dlako.

Odgovor je vezan zgolj na nego psa. Če dlaka izpada zaradi zdravstvenih težav, je potreben obisk veterinarja.