Vizita za živali > Svetovalnica
1055 ogledov

Katera ja najprimernejša kača za začetnika

piton Shutterstock
Začetnik naj si v vsakem primeru na začetku kupi nestrupeno kačo.

Vprašanje: Katera kača je najbolj primerna za začetnike?

Odgovarja Aleš Abram, registriran rejec kač, Bioexo
 
To je eno od najpogostejših vprašanj, ki jih dobim. Sam odgovor je kar zahteven, saj je odvisen od želje vsakega posameznika. Najprej se mora bodoči lastnik vprašati, ali si takšnega ljubljenčka lahko privošči, pa ne samo finančno, ampak ali se tudi zaveda, da te živali živijo od 20 do 40 let, če se zanje primerno skrbi. Poleg tega se mora vprašati, ali je pripravljen na strošek, ki poleg nabave kače vključuje tudi primeren terarij, vso oskrbo zanjo in morebitni veterinarski strošek. Če so vsi odgovori pozitivni, je primeren čas za razmislek o vrsti. 
 
Veliko ljudi kot primerno vrsto za začetnike priporoča kraljeve pitone, vendar se ta vrsta rada izkaže kot zelo zahtevna, sploh zaradi težav pri hranjenju, pogostosti bolezni in neaktivnosti. Vsekakor pa obstajajo tudi primeri, ki so čisto nasprotje temu.
 
Moja prva kača je bil rdeči ameriški gož, ki je po mojem mnenju tudi ena od najprimernejših vrst, sploh če so bodoči lastniki družine z otroci. Ne glede na to, da zrastejo v dolžino do 1,8 metra, ostanejo tanki, kar marsikateremu novem lastniku ni všeč, saj si želeli večje kače. Zato se mi zdi, da je tudi rdečerepi udav poleg goža najprimernejša začetniška kača. 
 
Bistveno se mi zdi, da se človek odloči za nestrupeno in ne strupeno kačo, s katero dobi tudi potrebne izkušnje. Moramo pa se zavedati tudi tega, da je kača ena od najprimernejših živali za modernega človeka, saj potrebuje bistveno manj časa in energije, kot na primer pes ali maček, zato jo toplo priporočam za novega družinskega člana.