Vizita za živali > Svetovalnica
501 ogledov

Kuža obožuje iztrebke. Kaj storiti?

pes Profimedias
Osemmesečni pes rad uživa iztrebke, obožuje tudi gnojilo, ki ga skrbnica raztrese po vrtu. Kaj naj stori?

Vprašanje: Spoštovani! Moj Beno je star osem mesecev in obožuje kravje, kokošje, konjske in druge iztrebke. Tudi gnoj v briketih, ki ga raztresem po vrtu. Babici je iz loncev vrgel rože, saj jih je dan prej pognojila. Minuli teden je pobegnil k sosedom na gnoj in se ga res pošteno najdel. Kasneje je bruhal, a je bil takoj zatem dober. Poskusim preprečiti, da bi to jedel, a mu vseeno včasih nekako uspe. Zanima me, ali je lahko to resno škodljivo za njegovo zdravje. Ali obstaja kakšen trikec, kako to preprečiti - razen fizično. Hvala za odgovor.

Odgovarja dr. vet. med. Iris Selan s klinike Tristokosmatih

Pozdravljeni!
 
Požiranje različnih iztrebkov je v naravi dokaj normalen pojav, ki pa se nam lastnikom seveda gnusi. Velikokrat tako obnašanje pomeni pomanjkanje prebavnih encimov, tako da svetujem na to temo pogovor in pregled pri veterinarju. Obstaja hrana, ki nam delno lahko pomaga pri tej zadregi, oziroma veterinarji predpišemo zdravila, ki popravljajo ta primanjkljaj. Problem bi znali predstavljati tudi morebitni notranji zajedalci, zato pri takih psih svetujemo redno razglistevanje. Kakšnih posebnih trikov v ta namen ni, razen sprehodov na povodcu pod našo kontrolo in seveda nadzor, kolikor je mogoč kjerkoli doma. Velikokrat je to faza v odraščanju, ki jo psi prerastejo in jim ni več zanimiva.
Komentarjev 1
  • ode 19:56 11.julij 2017.

    Pes je zver. In kaj zver najprej požre, ko ujame plen? Drobovino, torej notranje organe in čreva z vsebino vred. To je za plenivca poslastica, ki so je deležni samo vodje tropa oz. alfa samec in samica.