Vizita za živali > Svetovalnica
184 ogledov

Lajšanje bolečin s homeopatskimi zdravili

Pes Shutterstock
Psička ima artrozo kolka. Bralka bi rada poskusila s homeopatskimi zdravili, da ublaži bolečino.

Vprašanje: Pozdravljeni, Imam 8 letno psičko, pasme shar pei, pri kateri je ugotovljena artroza desnega kolena. Zanima me, če je mogoče s homeopatskimi zdravili kakor koli olajšati bolečine ali celo preprečiti nadaljne poslabševanje obrabe hrustanca. Kot pomoč ji dajem kapsule boswelije in včasih tudi C vitamin (ester). Stanje je zaenkrat obladljivo, vendar bo s starostjo slabše.

Po malo daljšem sprehodu šepa in težko vstane, drugace ne. Tehta kakšen kilogram preveč in je na dieti, da izgubi kilogram ali dva. Prosim za vase mnenje. Rada bi zmanjšala protibolečinske tablete (rymadil) in ji pomagala z homeopatijo, če je le mogoče. Hvala in lep dan

Odgovarja Marko Nabergoj, dr. vet. med., Veterinarski inženiring, homeopatija

Pozdravljeni. V primeru kot je pri vaši psički, lahko uporabite homeopatsko zdravilo Rhus Toxicodendron ali slovensko strupeni octovec, na začetku v koncentraciji D 12, 2X dnevno prvih sedem dni po 5 globulov direktno v gobček, nato pa naprej enkrat dnevno 5 globulov. Če bi se čez čas delovanje zdravila poslabšalo, bi bilo potrebno vzeti močnejšo koncentracijo zdravila. Po zaužitju globulov psička vsaj pol ure ne sme jesti in piti (ali pa daste vsaj pol ure po hranjenju). Značilno za to zdravilo je, da pri vplivu na periartikularno vezno tkivo (kite, ligamente, aponevroze) kjer povzroča bolečo otrdelost, se vse težave omilijo z gibanjem. Seveda je pomembno kot ste že sami ugotovili, da psička nima prevelike telesne teže in da z gibanjem ne pretiravate.