Vizita za živali > Svetovalnica
408 ogledov

Legvan kot hišna žival

Legvan Profimedias
Bralca zanima, kakšen je legvan kot hišna žival, kakšen prostor in nego potrebuje ter ali je primerna žival za otroka.

Vprašanje: Lepo pozdravljeni! Sin je star trinajst let in si želi legvana. Bi ga svetovali? Koliko prostora potrebuje in koliko nege? Kje naj ga kupim? Hvala za odgovor

Odgovarja Nika Leben, mag. biol., predsednica Bioexo

Pozdravljeni

Zeleni legvan je zagotovo ena izmed najbolj zahtevnih eksotičnih živali. Ne samo zaradi svoje velikosti, saj v dveh letih skupaj z repom lahko krepko preseže meter in pol, ampak tudi zaradi svojih značajskih posebnosti, ki jih pokaže kasneje v življenju. Legvani so sicer izredno lepe živali in večkrat tudi zelo udomačeni. Dejstvo pa je, da se mnogokrat starejšim samcem, predvsem ko postanejo spolno zreli, v vedenju pojavi agresivnost.
 
Ko so manjši, so bolj občutljivi, zato jih imamo v manjšem, a visokem terariju, da si lažje predstavljate - v velikosti kake velike garderobne omare. Kasneje je zanje primeren zelo velik in prostoren terarij, rastlinjak ali celo soba. Pri legvanih pazimo na primerno temperaturo, kajti ob prenizkih temperaturah bodo prenehali jesti, ter na vlažnost. Če je le možno, jim omogočimo bazen v katerem se kopajo ali jih stuširamo ali okopamo. Njihova prehrana je razmeroma enostavna, saj so rastlinojedi, vendar je pomembno vedeti katere zeli ali sadje zanje niso primerni, prav tako je pomembno dodajati vitaminske in mineralne dodatke, da se zagotovi zdravje in pravilna rast kosti. Ravno zato pa so del opreme za legvana tudi prave UV žarnice in grelne lučke. Legvani se ob pravilni negi na lastnika navežejo, zato se zavedajte, da imajo legvani življenjsko dobo okoli 20 let in zanje ni dobro, da menjajo lastnika. 
 
Pravite, da si legvana želi vaš trinajstletni sin. Vprašajte se ali je dovolj zrel, da vsakodnevno skrbi za tako žival? Če se izkaže kot zrel in odgovoren v vsakodnevnih opravilih, bo najbrž tako ravnal tudi z živaljo. Kot starš pa se zavedajte tega, da ste sinu nadzornik in pomočnik pri oskrbi kadar njega ni doma ali vas potrebuje. Tudi vi morate imeti legvana radi in ga sprejeti kot novega družinskega člana.
 
Legvani so vedno na voljo naprodaj na kakem sejmu eksotičnih živali, zadnje čase ne samo zelene barve ampak tudi modre ali rdeče, ki so nekoliko dražji. Ob nakupu vam mora prodajalec obvezno izročiti listino o izvoru živali (Certificate of origin), kajti zeleni legvani so seznamu B na listi ogroženih živali po konvenciji Cites. Pri nakupu lahko pomagamo pri društvu z nasveti ali obiskom sejma. Včasih na naše društvo dobimo tudi kako prošnjo, da najdemo novega lastnika za žival, če prejšnji zanj ne more več skrbeti. Če naletite na tak oglas, kjer oddajajo odraslega legvana, pa skrbno preverite značaj in razmere v katerih je živel.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.