Vizita za živali > Svetovalnica
2725 ogledov

Lovljenje miši je zanje nevarno

mačka Profimedias
Mačke so po naravi plenilske živali, vendar je lahko lovljenje miši zanje tudi nevarno.

Če vaša mačka le lovi miši in jih ne zaužije, je tveganje za zaplete manjše. Strokovnjaki zato svetujejo, da ima mačka vedno na razpolago dovolj hrane, zaradi česar je manj verjetno, da bo plen tudi pojedla. 

Sicer je lovljenje miši nevarno zaradi več dejanikov

Paraziti

Paraziti so ena izmed glavnih nevšečnosti, povezanih z lovljenjem miši, podgan in drugih živali. Čeprav vaš maček nima bolh in črevesnih parazitov, tega pri glodavcih nikoli ne moremo izključiti. Mačka se lahko med lovljenjem okuži s črevesnimi glistami, pri čemer sploh ni nujno, da miš tudi poje – dovolj je že ugriz. Parazitov se je težko znebiti, zato nemudoma obiščite veterinarja, če sumite, da jih vaša mačka ima.

Toksoplazmoza

To je ena izmed redkih živalskih okužb, ki se lahko prenese tudi na ljudi. Mačka se lahko okuži, če pride v stik z mišjo, ki ima toksoplazmozo. Infekcija ima sicer hujše posledice pri psih, kjer lahko pride do zelo resnih zapletov. Pri mačkah največkrat ne povzroči veliko težav.

Posredna zastrupitev

Če je miš oziroma podgana, ki jo je ulovila vaša mačka, pred tem zaužila strup, se lahko zastrupi tudi vaš štirinožec. Posledice so odvisne od tega, kako dolgo nazaj je glodavec zaužil strup in koliko ga je pojedel. Če pri vašem mačku opazite simptome zastrupitve, nemudoma poiščite veterinarsko pomoč.

Zadušitev

Mački se lahko miš oziroma drug glodavec tudi zaleti, kar lahko v najhujših primerih vodi v zadušitev

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.