Vizita za živali > Svetovalnica
2855 ogledov

Ne ponujajte jim te hrane

Ptice pozimi Epa
Če boste ptice hranili s to hrano, jim boste samo škodili.

Po nasvetu ornitologov iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) zunanjih ptic ne smete hraniti s spremenjeno, človeško hrano. Škodi jim denimo že soljena hrana, zanje pa je zelo neprimeren tudi kruh, ki ga še vedno zelo pogosto najdemo v ptičjih krmilnicah.

Ne smete jim torej dajati nobene kuhane, pečene ali soljene hrane.

Hranjenje ptic | Avtor: EPA EPA
S čim jih lahko hranite?

Za vaše zunanje ptice zato raje izberite hrano, ki je najbolj podobna hrani, ki jo ptice najdejo v naravi. 

"Za zrnojede ptice kot so ščinkavec, čižek, dlesk, poljski, domači vrabec, velika sinica, plavček, brglez, veliki detel, turška grlica in podobno, je najlažje kupiti že pripravljeno hrano. To je lahko mešanica sončničnih semen, prosa in semen konoplje, lahko pa so le sončnična semena," svetujejo na DOPPS-u.

Pticam lahko po njihovih besedah nastavimo tudi bukov žir, ki smo ga nabrali jeseni ali bučna semena.

"Velikemu detlu lahko nastavimo cele orehe in lešnike. Najbolje je, če jih postavimo kar na tla ob drevesu.Talna mešanica naj vsebuje tretjino konopljinih semen, tretjino sončničnih semen in tretjino mešanice ovsa, pšenice in prosa. Idealnega recepta ni. Kmalu boste videli katera hrana ostaja, zato te ne uporabljajte več oziroma zmanjšajte količino," svetujejo.

 Kosu in taščici pa nastavite sadje (jabolka), ovsene kosmiče ali rozine: "Te vrste imajo tudi zelo rade plodove jerebike, rumenega drena, črnega trna, gloga, mokovca, ki jih lahko jeseni naberemo in posušimo."

Hranjenje ptic Inovativno Vizita za živali Iščete idejo za ptičjo krmilnico?

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.