Vizita za živali > Svetovalnica
44 ogledov

Neubogljiva in nepredvidljiva psička

Pes EPA
Bralko skrbi, ker je njena psička neubogljiva. Ne zna odpoklica, nepredvidljiva je tudi do drugih psov.

Vprašanje: Pozdravljeni! Imamo psičko, stara je 4 leta in zelo živahna, nič ne uboga pa čeprav smo jo učili. Na vrvici zelo lepo hodi, nikoli pa ne vem ali bo prihajajočega kužka lepo pozdravila ali napadla, maha z repom potem pa kar renči in znori. Je pa res neubogljiva, če mi pobegnila z vrvice, jo komaj prikličem. Včasih sploh ne pride in jo pripelje kakšen sosed. Kaj naj storim?

Odgovarja Anita Gosnik, univ.dipl.psih.

Pozdravljeni! Psička kot pravite vas ne uboga, čeprav ste jo učili. Odpoklic in zmožnost mirnega srečevanja z drugimi psi je v okolju, kjer živite nujna in vas seveda upravičeno moti, da je psička nepredvidljiva. Postaviti ji morate jasna pravila in meje in se jih vedno in povsod držati. Možno je, da se drugih psov boji in zato tako reagira, vendar pa se da s pravilnim učenjem (da drugi psi niso ogrožujoči) tudi to izboljšati.

Glede odpoklica – najprej morate poskrbeti, da vam psička ne uide, torej povodec trdno držite v roki. V kolikor je tako močna, da je ne obvladate, bi priporočila halti ali oprsnico s pripenjanjem spodaj. Srečanjem z drugimi psi, kadar niste prepričani, da bo v redu reagirala, se raje izogibajte, saj se s takimi slabimi srečanji njeno vedenje le krepi. Vsekakor pa bi vam priporočila individualno šolanje ali svetovanje, da bi lažje videli, zakaj se psička tako obnaša in na podlagi tega postaviti cilje šolanja – znanje poleg ali sedi tukaj ne zadošča, potrebne so druge tehnike učenja.