Vizita za živali > Svetovalnica
725 ogledov

Obolenja pri border collijih in škotskih ovčarjih

Škotski ovčar Profimedias
Bralka se odloča med nakupom škotskega ovčarja ali border collija, zato jo zanimajo morebitni genetski testi, ki so primerni za to pasmo.

Vprašanje: Spoštovani, zanimamo se za nakup psa z rodovnikom in kolebamo med škotskim ovčarjem in border collijem. Mogoče boste tudi vi vedeli, ali sta obe pasmi zdravi in na kaj je treba biti pozoren ter kakšne genetske teste naj imajo starši. Hvala vnaprej za odgovor

Odgovarja dr. Gašper Berginc, dr. vet. med, genetika, laboratorij EVG

Če bi presojali glede na teste, ki jih opravljamo bi rekel, da je v povprečju manj obolenj pri border collijih, vendar je težko posploševati in sklepati o zdravju določenega psa na osnovi nekaj testov. Vsekakor je nakup psa pri odgovornem vzreditelju, ki načrtno skrbi za vzrejo zdravih mladičev prava odločitev. Pri pasmi škotski ovčar se genetsko testira očesna bolezen imenovana anomalija oči pri collijih (kratica: CEA) in okvara gena MDR1 (občutljivost na nekatera zdravila); pri border colijih se testira  anomalija oči pri kolijih (CEA),  okvara gena MDR1 in bolezen ujetih nevtrofilcev (kratica: TNS). Ko se boste odločali o nakupu lahko vzreditelja vprašate ali izvaja selekcijo na omenjene bolezni. Negativne in heterozigotne živali bolezni ne razvijejo.

border collie | Avtor: Facebook Facebook