Vizita za živali > Svetovalnica
664 ogledov

Otiščanci na komolcu pri psu

Labradorec Žurnal24 main
Pes najraje leži na trdih tleh, na komolcih ima dele brez dlake in trdo kožo.

Vprašanje: Imam mešanca z labradotrcem, star je štiri leta in ima otiščance na tacah. Kjer so komolci, nima dlake in ima trdo kožo. Mislim, da je to zato, ker leži veliko na trdih tleh - lesu in betonu. Smo mu dajali odeje in podloge, a je vse raztrgal. Imate kakšno idejo, kaj mu lahko dam za lažati, razmišljala sem o slami ali senu, ampak ne vem, ali je za psa primerna. 

Odgovarja Viktorija Lončar, dr. vet. med., Veterinarska ambulanta za male živali Zvitorepka

Otiščanci radi nastanejo na mestih, kjer se vršijo stalni pritiski teže telesa psa. Na te dražljaje koža odreagira tako, da se zadebeli in s tem naredi zaščito. Pojavljajo se pri večjih pasmah in pogosto tudi na komolcih kot pri vašem labradorcu.

Kupite lahko zelo dobra mehka pasja ležišča polnjena s peno in oblečena v odporne materiale, ki se lahko čistijo. Vendar se lastniki pogosto pritožujejo, da njihovi kosmatinci najraje ležijo na trdnih tleh, čeprav imajo na razpolago udobna ležišča.

Seveda mu lahko uredite ležišče tudi na senu, če ni alergičen na trave. Nastlati mu morate debelo plast, ker jo psi radi razkopljejo. Ta oblika ležišča se ne priporoča, če je na mestu otiščancev prisotno vnetje kože. Lahko mu naredite okvir iz lesa, vanj nasteljete seno, preko pa pokrijete in na les pričvrstite trpežno tkanino. Seno je potrebno redno menjavati. Za nego otiščancev uporabljamo tudi kreme, ki pomagajo pri obnovi in elastičnosti kože.