Vizita za živali > Svetovalnica
252 ogledov

Pes renči na otroka

kuža, pes Žurnal24 main
Družina je kupila psa, ta pa renči in ignorira najmlajšo hčerkico. Bralca zanima, kaj lahko stori.

Vprašanje: Pozdravljeni, naša nova pridobitev v družini z dvema hčerama je trimesečni višavski terier. Je zelo samozavestnega karakterja, zato ima mlajša hči, ki je stara sedem let, težave z vzpostavljanjem avtoritete pri psu. Nanjo renči, je ni vesel, jo ignorira in podobno ... Kako bi ji najlažje tudi jaz pomagal? Na koncu koncev smo v veliki meri tudi na njeno pobudo kupili psička. Najlepša hvala za nasvet

Odgovarja Anita Gosnik, univ.dipl.psih.

Pozdravljeni!
Priporočam, da se čimprej skupaj z družino odločite za obisk ustrezne pasje šole, kjer vas bodo naučili, kako psa navajati na otroke, zvoke, razne situacije ... Gledanje stran je običajno miritveni signal (kar opisujete kot ignoriranje), medtem ko je renčanje že močan opozorilni signal nelagodja, ki za vas pomeni, da morate kužku omogočiti več prostora, deklica se mora takrat umakniti stran in mu dovoliti več prostora, ali umaknete psa - najbolj pomembno je, da povečate razdaljo.
 
Za naprej pa je vsekakor veliko poudarka potrebnega na socializaciji mladička. Lahko se udeležite denimo Programa mladiček v Puppylandu, ki ga izvajamo skozi celo leto, do 6 meseca mladičkove starosti, kjer se lahko naučite vaj za preventivo strahu in agresije pri psih. Običajno k nam hodijo vsi družinski člani, še posebej otroci. V kolikor renčanje kaznujete, lahko pride do tega, da kuža na nelagodje ne bo več opozarjal, temveč ugriznil. V kolikor se bo deklica tudi naučila, kako učiti psa (kar pri 7 letih že zmore) in kako pravilno pristopati do njega, jo bo tudi kuža prej sprejel.