Vizita za živali > Svetovalnica
147 ogledov

Podgana in lulanje

Ko kupujete podgano, izberite mladička, ki se vas bo hitro navadil. Prve dni bod Žurnal24 main
Kaj lahko naredimo, da podgana ne bo urinirala vsepovsod.

Vprašanje: Hčerka je stara devet let in si zelo želi podgane. Slišala pa sem, da se podgana lula vsepovsod. Je to res in kako preprečim ta problem? Hvala za odgovor

Odgovarja Maja Čonč, predsednica društva Zverinice

Pozdravljeni!
Res je, da podganice kar precej lulajo naokoli, se pa jih da - vsaj do neke mere - priučiti uporabe stranišča. Pomaga uporaba primernega stranišča (najbolje se obnesejo kotni wc-ji z znižano prednjo stranico) in primerenga posipa (leseni ali koruzni briketi). Izkušeni lastniki podgan pravijo, da je zelo dober trik, ki se obnese pri večini podgan, če jim v stranišče nastavimo večji, čim bolj gladek kamen, t.i. "pee rock". 
 
Zelo priporčljivo je tudi, da se vsaj enkrat tedensko kletka temeljito opere. Poleg detergenta je najbolje uporabiti alkoholni kis, ki razgradi urinske madeže in odstrani vonj urina. Na poličke v kletki je priporčljivo namestiti pralni material, ki bo veliko manj vpijal vonj kot npr. les ali plastika.
V nekaterih primerih oz. do neke mere pomagata tudi sterilizacija oz. kastracija. Tudi sicer je izredno priporočljiva sterilizacija samic, saj se s tem močno zmanjša verjetnost razvoja nekaterih tumorjev. 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.