Vizita za živali > Svetovalnica
1682 ogledov

Pokončna ušesa pri psu

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Bralko skrbi, ker je pri nemškem ovčarju eno uho pri petih mesecih še vedno povešeno. Zanima jo, ali je potrebna opornica.

Vprašanje: Pozdravljeni, do kdaj bi moral imeti pes nemški ovčar ušesa pokonci? Je pet mesecev že prepozno? Če se mu eno uho ne dvigne, bi svetovali opornico? In kako izgleda opornica, ga kaj boli? Hvala za odgovor.

Odgovarja Iris Selan, dr. vet. med., Klinika tristokosmatih

Ušesa se zelo različno hitro postavijo pokonci, odvisno od velikosti uhljev, moči hrustanca in mišic. Načeloma naj bi bilo to do starosti sedem, osem mesecev. Pri nekaterih se že lepo postavijo, pa se spet pobesijo, pri drugih plapolajo.
 
Če gre za pasemsko žival, ki se bo udeleževala razstav in vzrejnih pregledov, potem so lepi uhlji bolj pomembni, zato potem pomagamo z opornico, ki je sestavljena iz tulčka vate, tako da ni boleča, je pa lahko pri nekaterih moteča. Dolžina uporabe opornice je pa spet odvisna od tega, kako veliki so uhlji. Opornico naredi veterinar ali pa lastniki sami. Lep pozdrav.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.