Vizita za živali > Svetovalnica
151 ogledov

Pošiljanje ohlajenega ali zamrznjenega semena psa

Pes EPA
Bralko so zanimale možnosti pošiljanja semena psa na Škotsko.

Vprašanje bralke: Gospa iz Škotske bi rada parila svojo psičko z mojim samcem. Kakšne možnosti imam, da bi ji poslala spermo? Koliko stane postopek? 

Odgovarja doc. dr. Primož Klinc, dr. vet. med.

Lahko pošljete ohlajeno ali zamrznjeno seme. Prednost ohlajenega semena je v boljši kvaliteti in oploditveni sposobnosti semenčic, vendar pa je njegova uporaba časovno omejena na nekaj dni. Nasprotno pa je uporabnost zamrznjenega semena neomejena, oploditvena sposobnost pa je sicer nekoliko slabša.

Cena za pripravo ohlajenega semena se giblje okoli 210,00€ (cene v novembru 2015 op. p.), za pripravo zamrznjenega semena pa je vaš strošek okoli 250,00€. Pri pripravi in posebej pošiljanju ohlajenega semena pa lahko nastopijo težave zaradi transporta, ki večinoma ni mogoč ob koncu tedna in praznikih. Zato v takšnih primerih priporočamo predhodno pripravo zamrznjenega semena, ki ga nato lahko hranijo pri veterinarju, kjer se nahaja psička. V vašem primeru bi ga npr. hranili na Škotskem. Samo pošiljanje ohlajenega semena je precej enostavnejše, kot pošiljanje zamrznjenega semena. Ohlajeno seme pošiljamo v posebni stiropor škatli opremljeno s hladnimi telesi, v njej pa se vzdržuje hladilniška temperatura (okoli 4°C) do pribl. 4 dni. Zamrznjeno seme pa pošiljamo v posebnih kontejnerjih, ki so ohlajeni na -196°C (tekoči dušik). V večini primerov je transport zamrznjenega semena precej dražji kot transport ohlajenega semena.  

Glede na naše izkušnje v večino evropskih držav pošiljamo ohlajeno seme. V tem primeru skupaj z veterinarjem v državi uvoznici spremljamo gonitev psice. Seme pripravimo tako, da ga prejmejo v času ovulacije oz. do dva dneva po ovulaciji psice. Ohlajeno seme smo uspešno izvažali tudi v ZDA. V kolikor se predvideva gonitev psice v času podaljšanih praznikov (Božič, Novo leto, ipd.) potem bi priporočal pripravo in pošiljanje zamrznjenega semena tudi na Škotsko.