Vizita za živali > Svetovalnica
3756 ogledov

Priboljški za pse: "Uporabljena lepila so praviloma izjemno strupena"

Pasja žvečila
Skrbniki zelo radi damo svojim psom proizvode za grizenje, kot so kosti, bikovke, posušena živalska koža, razne žvečilke in tako dalje ... So ti izdelki za pse res priporočljivi? So kateri izmed njih celo škodljivi?

"Na trgu lahko najdemo najrazličnejše izdelke, ki naj bi psu krajšali dan in ga zaposlili. Prodajalci ponujajo tudi izdelke, s katerimi naj bi si psi krepili in čistili zobe. Poleg bikovk, posušenih uhljev in rilcev, suhih govejih ali svinjskih kož, naj bi bile v ta namen koristne tudi kosti iz domače kuhinje," našteva mag. inž. zoot. Daše Korže iz Feedka.

Daša Korže, FeeDKo | Avtor: Daša Korže Daša Korže
Ob tem pa postavlja vprašanje, ali so ti izdelki res primerni za psa: "Bogata ponudba proizvodov na trgu, dobra reklama, privlačen dizajn na pakiranjih in prikupne oblike nas lahko kaj hitro zavedejo, da proizvod kupimo, ne da bi se pred tem seznanili s proizvodom, njegovim izvorom in si odgovorili na vprašanje, ali bo proizvod primeren za našega psa."

Na vprašanje zastavljeno lastnikom psov, kako to, da so žvečilni proizvodi, kot so kosti ali živalske kože, lahko tako lepe oblike, barve in brez posebnega vonja, pogosto naleti na zaskrbljen izraz na njihovem obrazu. Pojasnjuje, da so živalski proizvodi, iz katerih proizvajajo pasje žvečilke, v resnici pogosto kemično in termično obdelani: "Kožo najprej razsluzijo, nato pa sledi beljenje v vodikovem peroksidu ter razrez in oblikovanje. V zadnji fazi jih zlepijo in oblikujejo v končni izgled proizvoda. Uporabljena lepila so praviloma izjemno strupena in za zdravje psa škodljiva."

Popularne bikovke sušijo in večinoma po njenih izkušnjah prav tako obdelajo s kemikalijami, "zato se je pred nakupom potrebno pozanimati o proizvajalcu in seznaniti z načinom proizvodnje."

S čim naj jih zamenjamo?

Komercialne izdelke lahko po besedah Daše Korže zamenjamo z zdravo naravno zelenjavo, kot je korenje, steblo brokolija, koleraba, zelena. Glede na pasmo oziroma velikost psa in njegovo zdravstveno stanje, še posebej stanje zob, se ta živila preprosto razreže na poljubno velike kose in ponudi psom surova: "Za starejše pse in za pse s slabim zobovjem priporočam mehkejšo zelenjavo, na primer kolerabo. Za grizenje lahko psu ponudimo tudi krhlje jabolka. Najbolje je, da psu ponudimo zelenjavo, ki mu bo najbolj teknila, sicer pa je priporočljivo, da ga na zelenjavo navajamo že kot mladička."

Druga alternativa so po njenih navedbah naravne kosti, na primer kosti goveda in drobnice. Te so drugačnih oblik kot kosti perutnine in kunca: "Slednje lahko zaradi lomljenja, poškodujejo prebavni trakt psa, zato se jim pri hranjenju izogibajmo. Psu lahko ponudimo kost, na kateri so ostanki mesa ali pa so puste."

Veliko je govora ali morajo biti kosti kuhane ali surove. Da se izognemo različnim tveganjem je priporočljivo, da so kosti termično obdelane. Lastniki, ki pse hranijo s surovo hrano, pa v večini ponudijo tudi surovo kost.

Alternativa predelanim izdelkom je po njenih besedah tudi rogovje. Tu opozarja na pravilno izbiro velikosti in posebej na stanje zob. Velikost prilagodimo velikosti psa, v primeru majavih in nezdravih zob se tem priboljškom izognemo: "V primeru, da ima pes po takem priboljšku drisko, kost ali rog nemudoma odstranimo in ju psu ne ponudimo nikoli več."

Zakaj pride do driske?

"Driske praviloma povzročijo v proizvodnji teh izdelkov uporabljene kemikalije, ki so za pasji metabolizem in organizem škodljive, pri grizenju oziroma glodanju kosti pa se lahko odlomijo delci, ki obremenijo črevesje," pojasnjujej Daša.

Včasih se po njenih izkušnjah celo zgodi, da ti delci črevesje razdražijo, sluznico poškodujejo, zato se v blatu pojavijo sledovi krvi.

Pride lahko tudi do zaprtja. V vseh naštetih primerih naj se lastnik posvetuje z izbranim veterinarjem, psu pa ponudi prilagojen obrok.

V primeru driske, ki jo psu povzroči žvečenje navedenih izdelkov, naj lastnik preneha z dajanjem psu teh proizvodov: "Zamenja naj jih z zelenjavo ali pa psa s pomočjo raznih predmetov spodbudi k igri."

Psu drisko zaustavimo z doma pripravljenimi uravnoteženimi obroki, prilagojenimi tovrstnim težavam, tako da se mu znova vzpostavi ugodna črevesna flora, v zapletenejših primerih pa naj se lastnik posvetuje z veterinarjem.

anja.scuka@zurnal24.ai

Komentarjev 2
  • Snežinko 07:31 07.september 2018.

    Ok, mogoče je to, kar pišete res. Kje so dokazi? Kako naj se potrošnik "prepriča o kakovosti, in seznani z načinom proizvodnje" ? Kdaj je pa še na izdelku pisal "način proizvodnje", lepo vas prosim? Ne mi pisat bučke... Kot ...prikaži več drugo: MESNE priboljške naj PSU zamenjam za ZELENJAVO? Vi to resno? Pes je MESOJEDEC!!!!!! Katastrofa... Mislim, da je tole samo eden takih trapastih člankov kot nedavno o kokosovem olju...