Vizita za živali > Svetovalnica
323 ogledov

Praznične nevarnosti za vašega psa

Pes na snegu Profimedias
Čokolada ni edina nevarnost, ki jo lahko v času božično-novoletnih praznikov zaužijejo psi. Objavljamo seznam za vse pasje skrbnike.

Seznam stvari, ki lahko pridejo v pasji gobček in povzročijo hude zaplete in zdravstvene težave, je precej daljši.

1/4
Profimedias

Marelice (jedrca) - Jedrca iz marelic so lahko usodna za pse, saj se jim lahko zataknejo v grlu, zato jih hranite izven dosega vaših štirinožcev

Bodika ali božje drevce (jagode) - Vznemirjajo želodec in povzročajo tresenje, napade in izgubo ravnotežja. Pazite, da jih kuža ne zaužije

Omela - Povzroča želodčne težave in draženje kože. Če majhen kuža poje nekaj jagod, je to zanj lahko smrtno nevarno.

Božična zvezda (listi, steblo in sok) - Te popularne božične rastline povzroča drisko in trebušne krče. Sok povzroča draženje, lahko pa vodi tudi v slepoto, če pride v stik z očmi.

Božična torta in puding - Rozine lahko pri psih vodijo v odpoved ledvic.

Čokolada - Spojina teobromin, ki jo vsebuje čokolada, lahko povzroči resne zaplete vašemu hišnemu prijatelju. Nevaren je v že zelo majhnih količinah. Večji kot je odstotek kakava v čokoladi, več teobromina je v njej.

Baterije - Čeprav jih uporabljamo vse leto, v času božično-novoletnih praznikov pogostokrat ležijo povsod. Pazite, da jih kuža ne pregrizne, še posebej nevarne so igrače, v katerih so baterije.

Aspirin in ibuprofen - Če imate doma zaloge za zdravljenje mačka, jih hranite izven dosega vašega psa, saj jim lahko škodijo.

Antifriz - V zimskem času obstaja velika verjetnost, da se nahaja v lužah, zato je najbolje, da vaš kuža pozimi ne pije iz njih. Ima privlačen okus za mačke in pse, a je lahko škodljiv že v zelo majhnih odmerkih.

Alkohol - Hranite alkoholne pijače in hrano, ki vsebuje alkohol, stran od dosega vašega psa, saj ima alkohol podobne nezaželene učinke za pse kot za ljudi in lahko povzroči resno poškodbo jeter.

Kuhane kosti - Kosti in koščice, ki se lahko zdrobijo lahko perforirajo želodec vašega psa.

Komentarjev 1
  • Snežinko 11:56 31.december 2017.

    Kot vedno, spet pretiravate...

Sorodne novice