Vizita za živali > Svetovalnica
425 ogledov

Prhljaj na mačji dlaki

Mačka v objemu Profimedias
Morda je kriv suh zrak, lahko je tudi simptom za nekatera resna obolenja.

Vprašanje: Spoštovani, doma imam dve mački, ki sta stari osem in sedem let, ena je norveška gozna mačka, druga pa mešanka z maine coonom. Pri norveški gozdni mački sem opazila kot nekakšen prhljaj oziroma bele pikice na dlaki. Je drugače zdrava. Druga pa nima teh pikic, morda veste, kaj je to? Vedno jima dajem zaščito proti bolham. Hvala in lep pozdrav.

Odgovarja Viktorija Lončar, dr. vet. med., Veterinarska ambulanta za male živali Zvitorepka

V teh zimskih dneh se lahko pojavi suha koža in posledično prhljaj zaradi suhega zraka v stanovanju kot posledica ogrevanja. Vlago lahko uravnavate z vlažilci zraka. Kožo pogosto izsušijo tudi šamponi in različni proizvodi za nego. Za zdrav mačji kožušček je potrebna kakovostna in uravnotežena hrana ter zadostno pitje vode. Velikokrat samo sprememba hrane ali pa dodatek preparata z vitamini, minerali in maščobnimi kislinami očitno izboljša kakovost kože in dlake.

Seveda pa je prhljaj lahko simptom različnih obolenj kot so na primer alergije, parazitarna obolenja kože, hormonalna obolenja (na primer sladkorna bolezen, povečano delovanje ščitnice) ter prekomerna telesna teža zaradi katere se muce ne morejo več umivati. V teh primerih je vsekakor priporočen obisk pri veterinarju.