Vizita za živali > Svetovalnica
546 ogledov

Priprava psa na razstavo

Pes EPA
Bralka bi svojega psa peljala na razstavo, zato jo zanimajo potrebne priprave.

Vprašanje: Koliko časa traja, da pripravim psa na razstavo? Kaj vse mora na razstavi znati in koliko stanejo takšne ure treninga?

Odgovarja Lana Premk, dipl. kinologinja

Na pasji razstavi morata lastnik in pes prikazati naslednje osnove:

  • Pravilno razstavno držo, torej stojo psa, ki se od pasme do pasme razlikuje. Nekatere pasme se prezentirajo tudi na razstavni mizi. Sodnik oceni položaj kosti (kote), glavo, dlako,…
  • Gibanje oziroma tek v razstavnem krogu v nasprotni smeri urinega kazalca. Vodnik je vedno na zunanji strani, pes pa na notranji, na vodnikovi levi strani. Pes se giba v kasu, vodnik pa hodi oziroma teče zraven, odvisno od velikosti in hitrosti psa. Sodnik tako ocenjuje stransko gibanje psa.
  • Gibanje v liniji gor-dol : vodnik in pes tečeta oziroma hodita ravno od sodnika in nazaj k njemu. Tako namreč sodnik oceni gibanje psa od spredaj in zadaj.
  • Prikaz zobovja in ugriza: večina sodnikov sama preveri pasji ugriz, zato mora biti pes vajen, da mu po ustih ´šari´ tuja oseba in ga prav tako celega pretipa. Nekateri sodniki pa zahtevajo, da vodnik sam prikaže zobovje in ugriz psa

Poleg tega obstaja še kup trikcev, kako skriti določene napakice, povdariti prednosti pri psu ter ga prikazati v kar najboljši možni luči.

Čas priprave na pasjo razstavo je odvisen od več dejavnikov: starosti psa, predznanja, karakterja, morebitnih težav (plašnost, neposlušnost) ... V grobem pa traja od nekaj tednov do nekaj mesecev in se seveda bistveno skrajša, kadar nam pri tem pomaga oseba, ki je tega vešča.

Treninge razstavljanja organizirajo v nekaterih kinoloških društvih in klubih, organiziramo pa jih tudi nekateri posamezniki, ki se profesionalno ukvarjamo z vodenjem psov na pasjih razstavah. Cene individualnih treningov se gibljejo nekje okrog 20 evrov.