Vizita za živali > Svetovalnica
566 ogledov

Slinjenje pri psički

koker španjel Shutterstock
Tri leta stara psička se močno slini, poleti slina tudi smrdi ...

Imo tri leta staro mešanko, ki se veliko slini. Je mašanka s koker španijelom in ko ji damo za jesti, je okoli vse poslinjeno, ko nas gleda pri jedi, ji sline kar tečejo. Zdaj ko ni tako vroče je nekliko boljše, a se še vedno veliko slini, tako je od nekdaj in veterinar pravi, da je pogojeno s pasmo. Ali obstaja kaj, kar lahko naredim? Slina poleti tudi smrdi.

Odgovarja Iris Selan, dr. vet. med., klinika Tristokosmatih

Nič ni napisanega, ali se psička slini od  nekdaj, od mladička naprej,ali se je to začelo šele sedaj. Tudi ni nič napisano, ali je to kar tako, pri vsaki hrani (konzerve, briketi, kuhano, surovo, priboljški ... ) ali samo pri določeni. Koliko obrokov ima na dan? je to pri vsakem obroku? Ponoči v spanju? Ob pitju vode?
 
Prekomerno slinjenje se lahko pojavlja pri kateremkoli psu, oziroma  pri nekaterih pasmah (npr. doge) je to dokaj normalna pasemska zadeva. Lahko jih premami vonj hrane, lahko gre za pretirano vznemirjenost ... Preveriti je potrebno, da ne gre slučajno za bolezenski pojav (vnetje dlesni, obolenja ust, ustne votline, zob, slinske žleze, morebitne poškodbe jezika, metabolne težave). Slina sama po sebi načeloma ni smrdeča, tako da to bolj nakazuje na neko vnetno spremembo in vam takrat svetujem obisk pri veterinarju, ki vam bo ob pregledu tudi svetoval ustrezno rešitev.