Vizita za živali > Svetovalnica
137 ogledov

Umetna oploditev psičke in bolezni

Bolan pes Profimedias
Skrbnica bi svojo psičko rada parila le umetno.

Vprašanje: Imam psičko, ki jo bom v kratkem parila. Rada bi jo parila le umetno zaradi bolezni. Ampak ne vem, kako naj v to prepričam gospodarje plemenjaka samca. Mi lahko prosim odgovorite, katere bolezni se lahko prenesejo pri naskoku in se jim lahko izognemo z umetno oploditvijo? Kaj pa če ne bodo želeli, lahko psico kako zaščitim? Kako?

Odgovarja doc. dr. Primož Klinc, dr. vet. med.

Pozdravljeni,

zaskok ali umetna osemenitev ne pomeni bistvene razlike pri tokratni zaščiti vaše psice. Bolj problematično je za plemenjaka, dolgoročno pa seveda tudi za psice, ki bodo parjene s tem plemenjakom. Večje število različnih psic, predstavlja neposredno nevarnost za plemenjaka, ki se lahko okuži. Plemenjak lahko zaradi okužbe resno oboli, povzročitelja pa potem prenaša  tudi na psice, in sicer ob paritvi ali umetni osemenitvi. Iz tega sledi, da umetna osemenitev vaše psice pri tokratni paritvi ne predstavlja bistvene razlike glede nevarnosti okužbe za vašo psico. V primeru večjega števila naravnih pripustov največ tvega lastnik psa. Pri dolgoročni uporabi pa seveda obstaja tudi nevarnost prenosa okužbe na vašo psico. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.