Vizita za živali > Svetovalnica
1657 ogledov

Vprašanje kvalitete mačje hrane

Mačke se hranijo Profimedias
Bralka bi rada svoji mački omogočila kvalitetno hrano, ki bi jo imela tudi rada. Skrbi jo tudi sol v mačji hrani.

Vprašanje: Imam mačka mešančka, posvojenčka od DZZŽ Kranj, starega tri leta. Ker s hrano, ki mu jo dajem, ni več zadovoljen, vsebuje namreč vedno več govejega loja, ki ga ne mara, bi jo rada zamenjala. Mačja mokra hrana, kupljena v trgovinah, kot je na primer. Whiskas, Kitekat, Feliks, naj ne bi bila preveč kvalitetna, saj naj bi vsebovala preveč soli. Mojega mačka sedaj hranim s Animonda Carny adult, kupljene preko Zoohit, pa mu ni več preveč všeč. Ko sem na Zoohit spraševala, koliko soli vsebuje katera hrana, mi odgovora niso mogli dat, rekoč, naj se obrnem na proizvajalca. Na deklaracijah vsebnost soli ni navedena. Vem, da to ni direktno zdravstveno vprašanje, je pa lahko posledica preslane hrane vzrok za kasnejše bolezni. Pa še obrobno vprašanje. Znano naj bi bilo, da je mačja hrana, kupljena v trgovinah, slabše kvalitete kot kupljena preko specializiranih trgovcev. Pa oni prodajajo tudi Whiskas, Kitekat in Feliks, ali je potem to pa boljša kvaliteta? Iskala sem analize mokre mačje hrane glede vsebnosti soli, pa je nisem našla, zato se obračam na vas, mogoče imate že odgovor ali pa me lahko napotite na pravi naslov. Najlepša hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.

Odgovarja Lena Gregorčič, zdravahranazapse.si 

Pozdravljeni!

Leta 2015 je Zveza potrošnikov Slovenija naredila precej dobro analizo mačje hrane, ki jo lahko kupimo na slovenskem tržišču. Test se je sicer nanašal na suho hrano, a vam lahko gotovo pomaga tudi pri izbiri mokre hrane. Rezultate testa si lahko ogledate na tej povezavi.

Odgovor na vprašanje, zakaj „specializirani“ trgovci prodajajo tudi hrano slabe kvalitete, je preprost: z raznoliko ponudbo pokrijejo različne ciljne skupine potrošnikov, torej take, ki želijo najboljše za svojo mačko in take, ki jim je pri izbiri hrane edino merilo nizka cena.

Cenena hrana za mačke pa ni problematična samo zaradi soli, temveč tudi zaradi visoke vsebnosti žitaric in drugih ogljikovih hidratov, ki nimajo nikakršnega pozitivnega vpliva na zdravje in počutje mačke.