Vizita za živali > Svetovalnica
1443 ogledov

Zato se mačka prestraši kumare

Mačka in kumara Youtube
Se mačke res bojijo kumar?

Domače posnetke različnih mačk s celega sveta, takšne ali drugačne video kompilacije živalc, ki se tako zelo prestrašijo kumare, ste verjetno že videli. Enim je smešno, drugim pač ne. Gre vendarle za namerno strašenje, za nepotreben stres, oziroma trpinčenje živali, so si enotni slednji.

Pa vendare, zagotovo ste se vprašali, zakaj se pravzaprav mačke tako zelo bojijo kumar? Zakaj jih ob pogledu na to zeleno zelenjavo popade takšna panika, ki nekatere kar požene v zrak?
Večina strokovnjakov za vedenje živali se strinja, da vzrok za dramatično reakcijo mačk ni v kumari kot takšni oziroma njeni barvi, mogoče obliki, ki spominja na kačo.

Gre enostavno za to, da je žival presenečena. Lastniki namreč mački podtaknejo kumaro medtem, ko se hrani, pa še to za hrbet. Pogled na predmet, ki ga prej tam ni bilo, jo preseneti in seveda prestraši: "Mačka se v položaju presenečenja odzove tako, da se poskuša kar se da hitro umakniti in nato oceniti razmere z varne razdalje" je za National Geographic pojasnila ameriška strokovnjakinja za vedenje živali Jill Goldman.

"Mačke so že po naravi sumničave do vsega nepoznanega, to je njihova strategija za preživetje. Predvidevam, da bi se verjetno enako ustrašile umetnega pajka, plastične ribe ali maske na človeškem obrazu," je za The Telegraph pojasnil britanski specialist Roger Mugford.
Sicer pa tega nikar ne počnite, pravijo strokovnjaki, saj tovrstna "zabava" lahko zelo slabo vpliva na vedenje vaših ljubljenk.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • jozicamurn 17:53 16.oktober 2016.

    Hehe smo se pa sedaj lepo nasmejali. Hvala.