Vizita za živali > Svetovalnica
76 ogledov

Zobni kamen pri psu

Zobje bralka
Bralko skrbi, da se je psu odkrušil zobi. Veterinarka jo opozarja na zobni kamen.

Vprašanje: Pozdravljeni, imamo velikega psa mešanca s setrom, starega osem let. Opazila sem, da ima odrgnjeno sklenino, morda do pulpe, ne vidim dobro. Boli ga ne, tudi na dotik ne, obarvanost zoba je normalna, prehranjuje se normalno, ne izogiba se kakšni trdi hrani, počutje ok. Ne vem, koliko je stara poškodba, ker pri zobeh nisva najbolj vestna, je pa to dober opomnik, da bova. Vseeno me zanima, ali je kakšna nevarnost, predvsem zaradi vdora bakterij in da mu ne bi odmrl zob, če se da pomagati. Hvala vnaprej za odgovor

Odgovarja Iris Selan, klinika Tristokosmatih

Pozdravljeni!
 
Na priloženi fotografiji ne vidim nikjer odprte zobne pulpe, na obeh podočnikih je vidna zabarvanost sklenine, kar so starostne težave. Vidne so obloge in zobni kamen, katerega košček je na zgornjem zobu malo odpadel. Ob stanju, kakršno je na sliki, je nevarnost parodontalne bolezni, ki je posledica kamna, ki odriva dlesen ob koreninskem delu zoba. Samo z zobno krtačko in pasto boste ta kamen težko odstranili, v takem stanju je potreben veterinarski poseg, kjer se odstrani obloge in kamen. Žal ne vidim ostalih zob, da bi vam lahko svetovala, kako nujen je tak poseg.
 
Če ni težav pri jemanju hrane, se ponavadi lastniki ob takem stanju v gobčku še ne odločijo za stomatološki poseg, če pa so tudi ostali zobje v oblogah, vam pa svetujem obisk pri vašem veterinarju, ki bo presodil o nujnosti posega.
 
Lep pozdrav