Vizita za živali
20462 ogledov

Te štiri ljubljanske stavbe pobijejo ogromno ptic

Ljubljana Profimedia
Populacija ptičev je vsako leto manjša, izumrtje grozi skoraj petini evropskih vrst ptic. Največji morilec ptic so domače mačke.

Izumrtje grozi skoraj petini evropskih vrst ptic. Na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), so nam povedali, kaj pri nas najbolj ogroža ptice in kaj lahko storimo. 

"Glede na porast števila stavb z veliki odsevnimi površinami v zadnjih desetletjih, kot so steklene fasade in velika okna, lahko sklepamo, da so danes trki ptic in posledično tudi smrti pogostejši," so nam povedali na DOPPS. Dodali so še, da v ZDA veljajo trki ptic v stavbe za drugi najpogostejši vzrok smrti ptic neposredno zaradi antropogenih dejavnikov, to so dejavniki, ki jih neposredno povzroči človek. Najpogostejši vzrok smrti je plenjenje mačk, sledijo pa smrti zaradi trkov z daljnovodi, smrti zaradi električnega udara ter smrti zaradi trkov z vetrnimi turbinami.

"Pri nas podatke o trkih ptic v stavbe prejemamo predvsem od naših članov in prostovoljcev, ki so s to problematiko dobro seznanjeni in osveščeni, zaradi česar so tudi pozorni na morebitne primere," so še izpostavili ter dodali, da jih naključni prebivalci redko obveščajo o tovrstnih primerih.

Trki ptic | Avtor: DOPPS DOPPS
V Ljubljani so prepoznane štiri večje tako imenovane črne točke, kjer so zabeležili več smrtnih primerov ptic zaradi trka ptice v steklene površine. To so steklena pročelja Name, Onkološkega inštituta, Modne hiše in poslovna stavba Kapitelj.

Glavni razlogi za upad populacij ptic so drugje 

Razlogov za upad populacij je veliko, vendar ga pri DOPPS najpogosteje pripisujejo predvsem uničevanju, drobljenju ter slabšanju kakovosti življenjskega okolja zaradi raznolikih človekovih dejavnosti. "Pri nas so za upad populacij največji razlogi intenzivno industrijsko kmetijstvo, tehnično upravljanje vodotokov, intenzivna sečnja gozdov ter urbanizacija," so opozorili.

Kako lahko pomagamo?

Da preprečimo trke ptic v stavbe, moramo premisliti umeščanje le teh v prostor, kjer z ustreznimi okoljskimi presojami zagotovimo, da življenjski prostor ptic ostaja brez tovrstnih ovir. "Trke v daljnovode lahko omilimo z nameščanjem vidnih elementov, električne udare pa v veliki meri lahko preprečujemo z ustrezno izolacijo prevodnikov ob stebrih, ki jih ptice uporabljajo kot preže," so razložili pri DOPPS.

Trki ptic | Avtor: DOPPS DOPPS
Ptice pogosto trčijo v odsevne in prosojne površine, zato jim steklene stavbe predstavljajo veliko nevarnost. "Ptice zavede odsev naravnega okolja ali pa zaradi prosojnosti površine ne zaznajo ovire," so opozorili, "zato priporočamo, da se projektanti pri načrtovanju tovrstnih stavb odrečejo velikim prosojnim in odsevnim površinam, ki niso namenjene prehajanju svetlobe v stavbo.

Ostale odsevne površine stavb, kot so to okna, pa lahko prilagodimo z nameščanjem vizualnih elementov, ki jih ptice prepoznajo kot ovire. Lahko se pa odločimo tudi za prilagoditev mikroreliefa površine, ki svetlobo razprši.

Maček, veliki ubijalec živalskih vrst

Za preprečitev nepotrebnih smrti ptic lahko največ prispevajo lastniki mačk, saj mačke letno ubijejo tudi več milijonov ptic. Odgovorne so za izumrtje vsaj 63 vrst ptic, sesalcev in plazilcev. Z vsako prostoživečo mačko, je nevarnost za ptice višja.

Trki ptic | Avtor: DOPPS DOPPS
"Pticam lahko pomagamo tako, da steriliziramo mačke, saj bomo tako preprečili nenadzorovano širjenje mačk ter omejili številne bolezni mačk," so povedali ter izpostavili, da lahko pomagamo tudi tako, da imamo mačke izključno v hiši ali stanovanju. "Imejmo mačke noter. Če ne gre drugače, naj ostanejo noter vsaj v obdobju, ko mladiči zapuščanja gnezda. To je v mesecu juniju kot tudi v avgustu. S tem bomo ohranjali ptice, naši kosmatinci pa bodo zelo hvaležni, saj jim le notranjost doma nudi res varno zatočišče pred vsemi nevarnostmi in boleznimi, ki divjajo zunaj."

 

onesnaženje, voda, živali, plastika Zaskrbljujoče Popotnik Koliko živali umre zaradi plastike? SOOČENJE 2022 Gorenjska Ozelenitev potrebna, a drugače zastavljena, trajnostni razvoj pa zelo pomemben
Komentarjev 6
  • Kmodri 20:51 18.december 2022.

    Sosedov maček je vseskozi na preži...

  • Pepi 13:17 18.december 2022.

    Predlagam,da se vse stavbe višje od15m podrejo,da ne bo še kakšen golob,vrabec zaletu v njih,ali pa,da na mesto oken pustijo odprtine,mogoče bi pomagalo

  • puys 11:07 18.december 2022.

    Samo pri nas imamo slepe ptiče, ki se zaletavajo v veterne elektrarne, ki so bele barve in očitno vidne na 100km.