Vizita za živali
1710 ogledov

Umrl je najstarejši pajek na svetu

Pajek Curtin University
Znanstveniki so poklapani.

V starosti kar 43 let je umrl pajek z imenom Številka 16. Samica vrste gaius villosus je bila pod stalnim opazovanjem v avstralski divjini takoj po rojstvu vse od leta 1974. Doslej najdlje živeči opazovani pajek je bil vrste tarantela iz Mehike, ki pa je dočakal "le" 28 let. 

Raziskavo o življenju Številke 16 je v strokovni reviji objavila danes 88-letna biologinja Barbara York Main, ki je tudi prva opazila novega pajka pred več kot štirimi desetletji. 

Za znanstvenike je zanimivo predvsem vprašanje, kako tej drobni vrsti živali uspe preživeti tako dolgo. York Mainova navaja, da gre recept pripisat njihovi naravi, saj se zadržujejo v gostem rastju in se praktično vse življenje gibljejo le na ozkem področju, kjer so se izlegli. Prav tako je zanje značilen zelo skromen metabolizem in malo gibanja. Če človek naleti na tega sicer zelo strupenega pajka, je to po navadi le zato, ker se je samec iz skrivališča odpravil iskat samico. 

"Res nam je hudo. Upali smo, da bo doživela 50 let," je o navezanosti na poginulo samico po poročanju The Telegrapha dejala Leanda Mason, naslednica York Mainove.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice