Vizita za živali
57 ogledov

V Lukini jami našli prvo jamsko žuželko s krili

Odkritje jama Velebit PlosOne
Hrvaški speleologi globoko v drobovju Velebita odkrili majhno žuželko, ki ima še ohranjena krila. To je veliko presenečenje, saj je to prva jamska žuželka, ki ima krila.

Nobenega dvoma ni, da gre za troglobionta, žival, ki je popolnoma prilagojena življenju v jami, vendar pa doslej pri tovrstnih živalih niso našli kril, navaja hrvaška tiskovna agencija Hina.

"Bili smo zelo presenečeni, saj nismo pričakovali, da lahko kaj leti v popolnem mraku," je pojasnila Martina Pavlek z zagrebškega Instituta Ruđer Bošković, sicer ena izmed šestih članov skupine mednarodnih jamskih biologov.

Članek o odkritju nove živalske vrste so objavili v znanstveni reviji PLoS One. Žuželko so poimenovali "jamska Hajdi" in izhaja iz slovanske mitilogije - malo bitje, ki leti in prinaša novice o usodi.

Žuželka je povprečno velika od 1,8 do 2,2 milimetra in ima široka krila. Izgubila je obarvanost, oči so zelo pomanjšane, ima pa dolge noge, podobno kot drugi jamski organizmi, ki se morajo v temi zanašati predvsem na otip. Zakaj je Hajdi obdržala krila, pa zdaj bega znanstvenike, kako se orientira v popolni temi, je še dejala Pavlekova.

Komentarjev 1