Vizita za živali > Novice
93 ogledov

V Obalnem društvu napovedali referendum

zivljenje 17.10.13. obalno zavetisce, mucek zivljenje 17.10.13. obalno zavetisce, mucek
V odzivu na odločitev koprskih svetnikov v Obalnem zavetišču proti mučenju živali napovedali referendum.

Koprski svetniki so v četrtek na seji mestnega sveta sprejeli spremembo odloka o zagotavljanju javne službe na področju živali. Odlok bodo v kratkem obravnavale še ostale občine, če ga bodo potrdile, bodo upravljanje obalnega zavetišča oddale Komunali Koper. Tako ga po dvanajstih letih ne bo več upravljalo Obalno društvo proti mučenju živali (ODPMŽ). Koprski svetniki so bili sicer precej neenotni, odlok so sprejeli s 17 glasovi za in 13 glasovi proti.   

"Zadeve so resne. Zbrali smo že skoraj 10.000 podpisov podpore, a na seji koprskih svetnikov so potrdili odlok. V Kopru je jasno, da se interesi posameznikov le še ponavljajo in zdaj so, žal, na vrsti še neprofitne organizacije, tudi zavetišče," so se danes odzvali v ODPMŽ. Napovedali so, da bodo v občinah, kjer bo odlok sprejet, šli na referendum. "Naj odločijo ljudje. Demokratično in prav je tako. Zavetišče ni last župana ni last peščice svetnikov, je last vseh nas, občank in občanov," so jasni.

Pripravljala se je v tajnosti

"Sprememba, da razpisa letos sploh ne bo in da se bo azil dodelil kar javni službi neposredno, se je pripravljala v tajnosti, menda že šest mesecev, mi smo zanjo izvedeli povsem neuradno in mimogrede pred dobrimi 14 dnevi," opozarjajo v društvu. Pojasnjujejo, da gre za veterinrski lobi, za kar imajo veliko dokazov: "Prepričani smo, da bosta to zgodbo vodili Komunala KP in Veterina KP z roko v roki."

V društvu, kjer niso poznali evtanazije zdravih živali, se bojijo, kakšna bo nova politika v zavetišču. Po zakonu, ki velja v Sloveniji, je namreč mogoče evtanizirati zdrave pse že po enem mesecu, česar sami niso izvajali. “Pes se v 30 dnevih v zavetišču komajda aklimatizira, da je z navajanjem na novo okolje zelo težka naloga in zato večina udomitev pride šele kasneje," pravijo v društvo. Spomnili so, da Italija in Avstrija ne poznata evtanazij, na Hrvaškem je rok 60 dni. "Redkokdo verjame, da bo Komunala Koper, tako kot smo to počeli mi, za oskrbo psov po 30. dnevu pripravljala srečelove, akcije na terenu, dražbe, koncerte, izvajala licitacije na FB," dodajajo.

Skrbi jih tudi, kaj bo z zapuščenimi mačkami, saj zavetišča na Obali nimajo. "Na to pravzaprav večkrat letno opozarjamo vse lokalne občine. Pravijo, da ni denarja," razlagajo. Za muce tako skrbi njihovo društvo prostovoljno, s prispevki, ki jih namenjajo občani, njihovi podporniki. "Si predstavljate, da so naša stanovanja že dolga leta polna mačk, za katere je treba skrbeti, posebej dudarčkov, ki potrebujejo nenehno oskrbo?" so zaključili.

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 23:27 02.junij 2015.

    Sam to je res skregano z vso logiko, da naj bi komunalci bolj znal skrbet za živali kot pa društvo. Komunalci bojo pomoje sam dnar pobral pa nardil absoluten minimum. Z živalimi mora delat srčn človek ne pa pohlepen človek.