Vizita za živali
969 ogledov

Videli jih bodo lahko le najbolj premožni

Komodoški varani
Guverner indonezijske pokrajine Vzhodna Nusa Tenggara namerava turistom za vstop v nacionalni park Komodo, kjer domujejo komodoški varani, zaračunati po 500 dolarjev.

Trenutno vstopnina za ogled največjih kuščarjev na svetu znaša 10 dolarjev, guverner pa si želi, da bi bil ta prostor poslej namenjen le premožnejšim izbrancem.

Namenjen le ljudem z denarjem

Guverner Victor Laiskodat namreč meni, da bi moral biti park Komodo prestižnejši. "To je redek kraj, namenjen le ljudem z denarjem," je po poročanju časnika Kompas izjavil Laidkodat. "Tisti, ki nimajo dovolj denarja, ne bi smeli priti sem, saj je to kraj za izjemne ljudi," je bil še natančnejši.

Laiskodat razmišlja tudi, da bi ladjam, ki priplujejo do parka, ki je na seznamu svetovne dediščine Unesca, v prihodnosti za to zaračunal po 50.000 dolarjev, danes poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Oblasti omenjajo tudi možnost omejitve vstopa v park, in sicer na 5.000 ljudi mesečno. S tem želijo predvsem zagotoviti boljše varnostne ukrepe, tudi v luči avgustovskega požara, ki ga je verjetno zanetil po nemarnem odvržen turistov cigaretni ogorek. Trenutno v park sprejmejo več kot 10.000 obiskovalcev mesečno.

Poleg tega oblasti predlagajo obvezno spletno registracijo pred vstopom v park.

Največji kuščar na svetu

Komodoški varan ali komodoški zmaj je največji kuščar na svetu. Živi na otokih Komodo, Rinca, Flores, Gili Motang in Gili Dasami v osrednji Indoneziji. Kot navaja Wikipedia, odrasli osebki merijo med dvema in tremi metri, tehtajo pa okoli 70 kilogramov.

Čeprav so večinoma mrhovinarji, občasno plenijo druge živali, med njimi nevretenčarje, ptice in sesalce. Lahko napadejo tudi človeka. Njihova slina vsebuje več sevov zelo virulentnih bakterij.

Komentarjev 1
  • katrina 16:32 24.november 2018.

    Naredil bom 86 evrov na uro od doma. Bil sem šokiran, ko je moj sosed rekel, da je povprecje 95 dolarjev, vendar vidim, kako to pocne zdaj. Zdaj imam toliko svobode, ko sem sam lastnik. obišcite >>>>>> www.WebJob33.Com