Vizita za živali
216 ogledov

Z namenom varovanja prebivalcev

Steklina
1/2
Shutterstock
Na ta način se lahko učinkovito prepreči širjenje te nevarne bolezni, pravijo na NIJZ.

Z namenom varovanja prebivalcev pred steklino se je 30. septembra začela jesenska akcija cepljenja lisic proti steklini, ki bo trajala predvidoma do 15. novembra 2018, sporočajo z Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja (NIJZ).

Obenem opozarjajo, da je steklina smrtno nevarna bolezen: "Akcijo cepljenja lisic proti steklini izvaja Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), ki namerava s položenimi vabami aktivno zaščititi populacijo lisic v slovenskih gozdovih, saj ta predstavlja rezervoar stekline. Na ta način se lahko učinkovito prepreči širjenje te nevarne bolezni." 

Kje se izvaja polaganje

Polaganje vab se bo izvajalo v petdeset kilometrskem pasu ob meji s Hrvaško z višine 300 metrov s pomočjo posebej prirejenih letal. Polaganje vab za cepljenje lisic proti steklini se bo izvajalo iz  naslednjih letališč: Letališče Jožeta Pučnika - Ljubljana, Portorož, Murska Sobota in Novo mesto; po potrebi bodo vključena tudi letališča v Slovenj Gradcu, Celju in Divači.

Vaba je sicer sestavljena iz zunanjega ovoja, ki je namenjena privabljanju lisic in kapsule s cepivom, ki vsebuje oslabljen virus stekline. Vab se ne smete dotikati, o tem pa poučite tudi otroke. Če najdete vabo na svojem dvorišču, jo primite z vrečko in vrzite v gozd ali smeti. Če je prišla vaba v stik s sluznico ali svežo rano, to mesto dobro umijte z milom in nemudoma obiščite zdravnika.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.