Vizita za živali
1921 ogledov

Za nevarne pse odslej obvezen nagobčnik

Stafordski bulterier Profimedias
Med nevarne pse uvrstili bulterierje, rotvajlerje, ameriške staffordske terierje, staffordske bulterierje, neapeljske, španske in argentinske mastife, pitbulterierje, tosa inuje, brazilske file, bulmastife in argentinske doge.

Psi, ki so na seznamu nevarnih psov, bodo morali po sprejetju novele zakona na področju vzreje živali, na Dunaju nositi nagobčnik in biti na povodcu. Njihovi lastniki pa v krvi ne smejo imeti več kot 0,5 promila alkohola. Nove ukrepe so dunajske oblasti uvedle zaradi napada psa na dojenčka, ki se je končal tragično.

Sestavili seznam nevarnih psov

Pri sestavljanju seznama nevarnih pasem so strokovnjaki upoštevali pogostost napadov in moč ugriza ter za nevarne označili naslednje pse: bulterierje, rotvajlerje, ameriške staffordske terierje, staffordske bulterierje, neapeljske, španske in argentinske mastife, pitbulterierje, tosa inuje, brazilske file, bulmastife in argentinske doge. Enako velja tudi za mešance teh pasem.

Izpit, pri katerem dokažejo, da imajo svojega psa pod kontrolo, morajo vsaki dve leti opraviti lastniki, starejši od 16 let. Od leta 2010 je izpit opravilo 6.576 lastnikov in število ugrizov je v treh letih upadlo za 63 odstotkov. Konec 2017 je bilo na Dunaju prijavljenih 55.581 psov, med njimi šest odstotkov oz. 3.300 tako imenovanih nevarnih psov.

Če pride do ugriza, sledi odvzem

Novela bo v veljavo stopila še letos in v primeru ugriza psa brez nagobčnika predvideva takojšen odvzem psa. Če pes nima nagobčnika, lastnika čaka 200 evrov kazni in obvezno šesturno usposabljanje s pasjim trenerjem. Ob ponovni kršitvi mora lastnik še enkrat opraviti izpit za vodenje psa, ob tretji kršitvi pa se mu pes odvzame. Kazen za sprehajanje psa brez povodca znaša 100 evrov, za preseganje 0,5 promilov alkohola v krvi pa je najnižja kazen 1.000 evrov.

Obvezno šolanje tudi drugod po Avstriji

Dunajska zakonodaja na področju vzreje živali je že sedaj najstrožja v Avstriji. Obvezno opravljanje izpita za lastnike določenih pasem psov so uvedli 2010.

Predstavniki deželne vlade na avstrijskem Koroškem pa so se danes strinjali, da morajo lastniki psov opraviti obvezno osnovno šolanje, ne glede na pasmo psa. Dodatno bi uvedli tudi spoznavne urice med psi in otroki, poroča STA.

Opazili so namreč, da do incidentov med psi in ljudmi običajno pride zaradi napačnega obnašanja lastnikov ali nerodnega stika z živaljo, zato v Celovcu menijo, da bi se morali otroci v varnem okolju naučiti, kako pristopiti do psa.

V bolnišnicah na avstrijskem Koroškem so lani obravnavali 3600 pasjih ugrizov.

Komentarjev 3
  • jan69 16:25 12.oktober 2018.

    Gov.a Žurnalovska manipulatorska clickbaitovska! Komi u 6. vrstici članka poveste, da gre za prepoved na Dunaju! Koga effing briga, kaj so prepovedali na Dunaju! Lahko bi vsaj dodali, kaj se pri teh zadevah dogaja v Sloveniji. Res ste ološ. fak of.