Vizita za živali
126 ogledov

"Zaradi krutega izkoriščnja hrtov"

Društvo HRTJI SVET Branka Foršček
Na Sejmu za jubitelje živali 11. septembra v Češminovem parku v Domžalah bomo spoznali srčne člane in hrte z Društva hrtji svet ...

Društvo HRTJI SVET Slovenije sestavljajo ljudje, ki so očarani nad lepoto in karakterjem hrtov, hkrati pa zgroženi nad odnosom do hrtov v nekaterih državah. "Zaradi tega krutega izkoriščanja smo združili svoje moči v želji, da jim pomagamo. Delujemo na prostovoljni bazi, zametki našega društva segajo v leto 2005," so se opisali. 

Slovensko javnost seznanjajo s perečo hrtjo problematiko in si prizadevajo, da čim več ''odsluženim'' galgov, greyhoundov, podencov in lurcherjev najde odgovorne domove.

Tudi po tem, ko z veseljem pospremijo hrta v topel dom, so v stiku s posvojitelji. Nudijo jim strokovno pomoč, pri morebitnih večjih in dražjih operativnih posegih pa skušajo pomagati tudi finančno, če posvojitelji sami niso zmožni kriti vseh stroškov. "Z dosedanjim delovanjem smo nabrali ogromno znanja in izkušenj, ki jih nesebično delimo s posvojitelji z namenom, da bi se hrt dobro počutil, bil zdrav in vesel družinski član," opisujejo.  

Vedno veseli božanja

V želji po druženju z našimi posvojenci in posvojitelji, pa tudi zaradi osveščanja ljudi o hrtji problematiki, organizirajo različne dogodke, druženja, predavanja in sprehode s posvojenimi hrti po Sloveniji. "Ti dogodki niso namenjeni le posvojiteljem, temveč smo veseli vsakega, ki se nam pridruži. Ljudje lahko občudujejo hrte, ki so vedno veseli božanja, nam pa lahko postavijo vprašanja o hrtih ali posvojitvi, na katera z veseljem odgovorimo," naštevajo.

Njihova srčna ekipa se vsaj dvakrat na leto odpravi na prostovoljno delo v špansko zavetišče Medina del Campo, od koder prihajajo v Slovenijo galgi in podenci. "Po najboljših močeh pomagamo zaposlenim in prostovoljcev v zavetišču: čistimo ograde, kjer bivajo hrti, jih hranimo, letos pa smo prvič organizirali tudi veterinarsko odpravo, kjer smo nudili veterinarsko oskrbo živalim  v zavetišču," pravijo.

Zapuščeni in zavrženi

Najlepši in nepozabni trenutki bivanja v zavetišču pa so zanje tisti, ko hrte božajo, jim delijo priboljške ter zgolj uživajo v njihovi družbi, oni pa prav tako neizmerno uživajo v človeški bližini. "Trudimo se čim bolj spoznati pse in o njihovem karakterju izvedeti čim več, da lahko napišemo čim bolj realne profile, ki so potem objavljeni na naši spletni strani, kjer jim iščemo topel dom. Največja potreba po delu v zavetišču je spomladi: februarja se konča lovska sezona in takrat se na tisoče galgov in podencov znajde na cesti, zapuščeni in zavrženi," dodajajo. 

Ugotavljajo, da je prav tako pereča problematika angleških hrtov: "Greyhounde, na Irskem, v Veliki Britaniji, Avstraliji, Združenih državah Amerike in tako dalje vzrejajo za namene tekaške industrije. V teh državah se prirejajo tekaške dirke, ki so legalne, kjer na stadionu hrti tečejo za umetno vabo."

Pojansjujejo, da je selekcija neizprosna: "Od nekaj desettisoč letno vzrejenih greyhoundov je približno tretjina psov ''primerna'' za tekmovanja. Na stadionih ni milosti, če hrt ne zmaguje ali se poškoduje, svojemu lastniku ne prinaša več denarja in mu postane odveč, kar v večini primerov pomeni smrt." Tu nastopimo člani društva Hrtji svet in tem odsluženim psom in tistim, ki do tekmovanj sploh niso prišli, v Sloveniji iščejo dom.

Spoznali bomo "zavržene" hrte

Na Sejmu za ljubitelje živali 11. septembra boste spoznali nekaj čudovitih hrtov in člane društva, ki se bodo z veseljem pogovorili z vami in vam odgovorili na morebitna vprašanja glede življenja s hrtom. 

Na sejmu bodo imeli tudi promocijski material kot so zloženke, rutke, magnetki, traki za ključe, voščilnice ter nalepke za avto in nekaj društvenih majic. "Seveda bomo veseli tudi vsakršnih donacij, katere bo čakal Hrtji šparovček. Največja atrakcija verjamem, da bodo sami hrti, ki bodo skupaj z nami predstavljali društvo ter opozarjali na hrtjo problematiko," so zaključili. 

Na njihovi spletni www.hrtjisvet.org in njihovi Facebook strani so predstavljeni psi, ki iščejo svoje domove in odgovorne posvojitelje. Če ste pripravljeni deliti svoj čas, kavč in življenje s hrtom, jih hitro kontaktirajte.

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.