Vizita za živali
9387 ogledov

Znanstveniki šokirani

kit glavač Shutterstock
Najnovejši znaki, da se ekosistem menja rapidneje, kot se je zdelo.

Kit glavač, vrsta kita, ki je na Arktiki sicer izjemno redek, je najnovejši pokazatelj, da se tamkajšnji ekosistem menja rapidneje, kot se je zdelo, poročajo znanstveniki. Vse več teh kitov pluje v arktičnih vodah, piše The Guardian.

Brandon Laforest, morski biolog in vodič Titus Allooloo sta septembra delala na projektu opazovanja učinka morskega prometa na populacijo kitov na tem območju, ko sta opoazila nekaj velikih kitov na severnem delu otoka Baffin.

Njuni posnetki so bili objavljeni konec oktobra; na njih se vidi kit glavač, šele drugi, ki so ga zabeležili na tem območju. Prvega so opazili leta 2014.

Sprva sta menila, da so temni obrisi v morju orke, še ena vrsta, ki je postala pogost obiskovalec teh voda, ko je temperatura morja zrastla. Ko sta opazila popolnoma drugačno obliko kitovega repa, sta ugotovila, za kaj gre.

Čeprav kit glavač ne predstavlja nevarnosti za tamkajšnji ekosistem, so znanstveniki zaskrbljeni, da bi kiti s prihodom zime ostali zajeti v vodah Arktike. "V teh predelih so popolnoma neizkušeni, skrbi nas, da ne bodo zapustili območja preden se bo formiral morski led," je za CBS komentiral Laforest.

Neverjeten posnetek Vizita za živali Neverjeten posnetek: Želeli so videti kita Video Vizita za živali Kit izgubil orientacijo in se znašel v Londonu

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Thomy 12:34 11.november 2018.

    Hehe... Dober naslov...

Sorodne novice