Zdravje
8819 ogledov

29-letniku ni bilo pomoči. Okužil se je na kopališču.

Fabrizio Stabile Youtube
Zdravniki mu po okužbi z redkim zajedalcem niso mogli pomagati.

29-letni Fabrizio Stabile je med poletjem med drugim obiskal kopališče z umetnimi valovi. Deskar je že dan zatem občutil močne glavobole, naslednji dan že ni mogel več vstati iz postelje, začel je nerazumno govoriti, piše Daily Mail.

Starši so ga odpeljali v bolnišnico, kjer so opravili številne analize in ugotovili, da se je okužil z amebo "neglerija foulera", ki povroča hudo vnetje na možganih, primarni amebični meningoencefalitis. Okužbi pravijo tudi "ameba, ki poje možgane".

Gre za tako imenovano zemeljsko amebo, ki jo sicer najdemo v toplih sladkih vodah, mlakah, jezerih. Če voda v bazenih in kopališčih ni ustrezno vzdrževana in čiščena, se lahko pojavi tudi tam.

Prvi znak okužbe z E-coli je krvava driska. (Foto: Shutterstock) Tragično Svet Turista umrla zaradi okužbe

Infekcija je običajno smrtonosna. V primeru deskarja je šlo najverjetneje za okuženo vodo v kopališču. Tega so pristojni takoj zaprli.

Čeprav je do tragičnega dogodka prišlo že sredi julija, je širša javnost zanj izvedel šele nedavno. Starši mladeniča so namreč sprožili kampanjo osveščanja; želijo, da bi se čim več ljudi poučilo o smrtonosni infekciji.

Ko so zdravniki v primeru njihovega sina ugotovili, za kakšno okužbo gre, je bilo zanj že prepozno. 

Hrvaško reševalno vozilo Okužba Zdravje 11-letnica umrla zaradi okužbe z meningokoko

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • mph 09:53 04.oktober 2018.

    Zanimivo pa, da se 999 drugih kopalcev pa ni okužilo. Ja, zveni logično, da je kopališče krivo. Glede na to, da je očitno bil ribič, bi prej rekel, da bi morali preverit kakšna jezera kjer se je morebiti kopal. Plus ...prikaži več rabi 2-15 dni do simptomov, itn. https://www.webmd.com/brain/brain-eating-amoeba#1

Sorodne novice