Zdravje
11903 ogledov

Nosečnico v stiski poslali v Slovenijo, plačala je 5000 evrov

nosečnost nosečnica Reuters
Pričakuje otroka, ki ga je prizadel agresivni tumor na možganih.

Na Hrvaškem odmeva primer 39-letne Mirele Čavajda, ki pričakuje drugega otroka. Kot poroča portal Index.hr, so ji vse bolnišnice v Zagrebu obrnile hrbet in ne želijo prekiniti njene nosečnosti, čeprav so ji zdravniki priznali, da je tumor v glavi nerojenega otroka tako velik, da najverjeteneje ne bo dolgo živel, če pa bo, nikoli ne bo živel normalno. 

V 26. tednu nosečnosti je premer tumorja v glavi ploda večji od petih centimetrov, deformiral je glavo ploda, pritiska na male možgane. Do preobrata v nosečnosti je prišlo v 24. tednu, ko je pregled z ultrazvokom pokazal, da nekaj s plodom ni v redu. 

Čeprav se vse težave v nosečnosti smatrajo za nujne, je na pregled z magnetno resonanco nosečnica čakala devet dni. Ko je vendarle prišla do vseh informacij, se je s partnerjem odločila za prekinitev nosečnosti, ki pa ji ga ne želijo opraviti v nobeni od zagrebških bolnišnic. 

Zakon na njeni strani, a ...

Kot je povedala 39-letnica, so ji vsi zdravniki, h katerim se je zatekla po pomoč, povedali, da bi ji radi pomagali, a da je na Hrvaškem splav po 10. tednu nosečnosti protizakonit. Kar ne drži, izpostavljajo na omenjenem portalu. 

Namreč v zakonu jasno piše, da se prekinitev nosečnosti lahko opravi tudi po 10. tednu, "če se na temelju zdravstvenih indikacij in dognanj medicinske znanosti lahko pričakuje, da se bo otrok rodil s težkimi prirojenimi telesnimi ali duševnimi motnjami". 

39-letna nosečnica se je skupaj s partnerjem obrnila na vse zagrebške bolnišnice, od nekaterih ni prejela niti odgovora. Zdravniki, s katerimi je govorila, so ji priznali, da bo otrok, če se rodi in preživi, v najboljšem primeru živel kot rastlina, nihče pa tega ni želel jasno napisati. Namesto tega so ji svetovali, da pomoč poišče v Sloveniji. 

Več takšnih primerov

Kot še navaja portal Index.hr je podobnih primerov na Hrvaškem več, a da nosečnice niti ne zahtvajo komisijskih pregledov. Številni zdravniki, ki imajo v opisu del tudi prekinitev nosečnosti, se sklicujejo na ugovor vesti, tako da je na Hravškem, še poroča omenjeni portal, "mnogo bolnic, ki ženskam de facto onemogočajo z zakonom in ustavo zajamčeno pravico". 

Primer na Hrvaškem dviga mnogo prahu, vrstijo se strokovne debate na to temo, medtem pa 39-letnica, sicer že mama enega otroka, pričakuje bolnegea novorojenčka, ki bo - kot meni zdravstvena stroka - v najboljšem primeru živel kot rastlina. 

Capitol, Washington Žalostno Svet Saj ni res: Ameriški sodniki režejo 50 let stare pravice

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 14
  • miho 12:44 05.maj 2022.

    Morda bi se dalo narediti, da otroka takoj po porodu vzamejo na skrb socialne službe in ga dajo v posebno ustanovo, kjer bi zanj skrbeli za to plačani ljudje, ki bi po službi imeli prosti čas, tako da se lahko ...prikaži več regenerirajo in so naslednji dan spet sveži, mati pa si tega ne bi mogla privoščiti, saj bi bil otrok 24/7 z njo. To mislim, da bi bilo še najbolj humano.

  • MK 12:28 05.maj 2022.

    ja Slovenci imamo klanje nedolžnih že dolgo v krvi.... zato bomo pa izumrli

  • PaPajapopi 11:25 05.maj 2022.

    Prasci dohtarski, katoliški, licemerski. V Ameriko naj grejo, kjer bodo tudi prepovedali splav.