Zdravje
1661 ogledov

62 smrti zaradi gripe. Samo v UKC.

Gripa Anže Petkovšek
V UKC Ljubljana so preklicali prepoved obiskov na vseh oddelkih, ki so jo konec januarja uvedli zaradi gripe in ostalih respiratornih obolenj.

Še vedno velja, da morajo bolnike obiskovati zdrave osebe in da so obiski v za to določenem času. Letos so obravnavali več kot 1100 bolnikov z gripo, zaradi nje pa je v UKC umrlo 62 ljudi, so sporočili.

V primerjavi s preteklimi leti so letos v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana zabeležili več primerov gripe kot pretekla leta. Poleg tega pa je bila tudi oblika gripe hujša, za gripo so hudo obolevali tudi mlajši in sicer zdravi ljudje.

Do 25. marca so obravnavali 1114 bolnikov z dokazano gripo, 559 bolnikov so zdravili v bolnišnici. Med 62 osebami, ki so umrle zaradi gripe, je bilo pet bolnikov brez znanih pridruženih kroničnih bolezni, najmlajši je bil star 41 let. Ostali so imeli pridružene bolezni.

Gripa Zdravje Ljubljana: Zaradi gripe umrl mlajši moški, ki je bil sicer zdrav

Na oddelkih za intenzivno zdravljenje

Po besede vodje oddelka za intenzivno terapijo klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Matjaža Jereba so v primerjavi s prejšnjimi leti v letošnji sezoni zdravili zahtevnejše bolnike in več jih je zaradi zapletov potrebovalo obravnavo na oddelkih za intenzivno zdravljenje.

"Letošnji tip gripe je bil agresivnejši, enak kot leta 2009, ko so za gripo pogosteje zboleli tudi mlajši in popolnoma zdravi posamezniki. Gripa je pri številnih bolnikih potekala s hudo klinično sliko, z zapleti in tudi dihalno odpovedjo," Jerebove besede navajajo v sporočilu za javnost.

Zdravje Gripa: Poglejte, do kam je že prilezel graf

Stanje se umirja

V zadnjem tednu so se razmere zaradi gripe umirile in število novih primerov bolnikov z gripo upada. Še vedno pa zaznavajo porast okužb dihal z nekaterimi drugimi virusi, ki ogrožajo predvsem otroke in starostnike.

Postelje v bolnišnici so zato še vedno zasedene, saj se je pri marsikateremu bolniku čas hospitalizacije in zdravljenja - zaradi hude bolezni in zapletov ob gripi - podaljšal.

zdravstvo Gripa Zdravje "Neetično je, da zdravstveni delavec dela proti stroki"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.