Zdravje
13892 ogledov

Ljubljana: Zaradi gripe umrl mlajši moški, ki je bil sicer zdrav

Gripa Anže Petkovšek
V ljubljanskem UKC so letos zaradi gripe hospitalizirali že več kot 750 bolnikov, 29 jih je zaradi zapletov ob gripi umrlo.

Epidemija gripe je v Sloveniji na vrhuncu. V UKC Ljubljana, kjer velja popolna prepoved obiskov, letos beležijo več hospitalizacij zaradi zapletov, povezanih z gripo. Najbolj ogroženi so starejši in kronični bolniki, a letošnji sev gripe povzroča težave tudi pri mlajših, ki so pred tem veljali za zdrave. 

Zaradi zapletov ob gripi je letos umrlo že 29 bolnikov. Neuradno je med njimi tudi 38-letni moški, ki je pred tem veljal za zdravo osebo, so poročali v 24ur. 

Namestnica predstojnice Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja v UKC Ljubljana Bojana Beović poudarja, da lahko hospitalizacija ob zapletih traja od nekaj dni do nekaj tednov. Razmere so v letošnji sezoni gripe podobne tistim iz leta 2009. Ob tem Beovićeva pravi, da je cepljenje smiselno do konca epidemije, to je, dokler virus kroži. 

Gripa Zdravje Pri nas zaradi gripe 29 mrtvih

Ostanite doma!

Če zbolite za gripo, ostanite v postelji. Če se vam stanje v nekaj dneh ne izboljša, se po telefonu naročite na pregled pri svojem zdravniku in jasno povejte, da sumite na gripo. Sestra vam bo po telefonu povedala, kdaj priti, da bo stikov v čakalnici z drugimi zdravimi čim manj.

Izogibajte se mest, kjer je veliko ljudi. Obleči se je treba toplo in popiti veliko tekočine. V času okužb je najbolje, da ne sprejemamo in ne hodimo na obiske. Vsak dan je treba prezračiti prostor. Pomembna je tudi prehrana, bogata z zelenjavo. Sicer pojdite na sprehod, na zrak. 

Zdravje Gripa: Poglejte, do kam je že prilezel graf

Kako vemo, ali imamo prehlad ali gripo?

Prehlad se običajno začne z bolečinami v grlu. Oteženemu požiranju sledijo drugi znaki: izcedek iz nosu, kihanje, hripavost in suh kašelj. Prehlad se običajno konča po tednu dni. Včasih traja tudi do 2 tedna, pri blagih okužbah pa samo 2 do 3 dni.  Vse skupaj lahko nekaj dni spremljata rahlo povišana telesna temperatura (37,5) in slabše počutje.

Gripa je hujše obolenje od prehlada. Je zelo nalezljiva in pogosta okužba dihalnih poti. Običajno jo spremljajo zvišana telesna temperatura, mrazenje, suh kašelj, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih ter utrujenost. Pri gripi se naše počutje nenadoma poslabša. Boleče grlo spremlja visoka vročina od 39 in celo 40 stopinj. 

Srčni infarkt Zdravje Gripa: Teden dni po okužbi največje tveganje za srčni infarkt

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Albatroz 20:44 13.februar 2019.

    Svetovno zdravstvo ne zanika da v korist zdravstva dela poskuse na civilnem prebivalstvu in pri tem jih podpira črna stran politike. Oblast je čudna stvar.

  • 31d2cb75bba7a057b2d837348db07ecb8f4a128c 11:04 13.februar 2019.

    hitro vsi cepci se cepit

  • jakec1575 10:43 13.februar 2019.

    Zdrav človek v zmerni formi ne more umreti zaradi trenutnega seva gripe. Ni to špnaska gripa.