Zdravje > Aktualno
6185 ogledov

V Sloveniji: Smrtna žrtev zaradi gripe

bolnišnica bolniška postelja pacient
V ljubljanskem kliničnem centru danes bolnišnico za zunanje obiskovalce popolnoma zaprli.

Kot je danes poročalo Delo, so na kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik že poročali o eni smrtni žrtvi zaradi gripe. Tam sicer že od 8. januarja velja popolna prepoved obiskov zaradi povečanega števila respiratornih okužb. 

Oddelki prepolni bolnikov

 | Avtor: V. L. V. L.
V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) v Ljubljani so zaradi naraščanja primerov gripe in ostalih respiratornih okužb popolno prepoved obiskov objavili danes."Samo včeraj je bilo 32 potrjenih primerov, danes zjutraj že 17 novih. Ker so oddelki praktično že polni, tudi na zasilnih posteljah so pacienti, smo se odločili, da zmanjšamo možnost prenosa okužb tudi tako, da prepovemo obiske," je pojasnila Tatjana Mrvič, vodja Službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb. Ker je v Sloveniji le okrog 4 odstotke prebivalstva cepljenega proti gripi, je po njenem to glavni razlog za veliko večje število težjih primerov gripe. 

"Trenutno je stanje tako, da so to pretežno starejši bolniki s kroničnimi boleznimi," je dodala Bojana Beovič namestnica predstojnice Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja na UKC Ljubljana, ki je dodala, da vrhunec obolenj pričakujejo v desetih do štirinajstih dneh.

Dejanskih primerov precej več

Beovičeva je pojasnila, da so v naši največji bolnišnici v zadnjem mesecu potrdili 400 primerov gripe, vendar gre samo za potrjene primere, saj vzorcev ne jemljejo vsem. Dejanski primerov je precej več. 

Popolna prepoved obiskov velja tudi na oddelku za pljučne bolezni Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

V bolnišnici Petra Držaja, kjer vsako leto odprejo poseben oddelek za epidemije, imajo zasedenih vseh 20 postelj. Sicer v glavnem zbolevajo starejši ljudje, to je tudi razlog, da je tolikšno število obolelih hospitaliziranih. Ob gripi se namreč poslabšajo tudi druga kronična bolezenska stanja. Veliko je tudi primerov bakterijskih pljučnic in pa zapletov, ki se pojavijo ob gripi.

Bojana Beović: "Kar nekaj starih ljudi, ki imajo druge bolezni, zaradi gripe umre. Ob gripi se poslabšajo vse kronične bolezni. So pa seveda tudi mlajši bolniki, pri katerih poteka gripa izjemno hudo."

Kot vzrok smrti gripa redko prijavljena

Kar se smrtnih primerov tiče, v ljubljanksem kliničnem centru dodajajo, naj podatke pridobimo od NIJZ. Tam so pred dnevi pojasnili, da podatki za tekočo sezono niso na voljo, sa zbiranje in analiza še potekajo. "Gripa kot neposredni vzrok smrti je redko prijavljena. Več ljudi umre zaradi zapletov pri/po gripi poslabšanje pridružene kronične bolezni. Število oseb, ki umre zaradi zapletov po ali pri gripi je težje oceniti, saj je pri njih prisotnih več dejavnikov, ki lahko vplivajo na poslabšanje zdravstvenega stanja in posledično smrt, "  nam je pojasnila Eva Leban z NIJZ.

 | Avtor: NIJZ NIJZ

Cepljenje še vedno priporočajo, saj vrh obolevnosti za gripo glede na analize prejšnjih let pričakujejo konec januarja in v začetku februarja. Oseba, ki se cepi, ima manj možnosti za razvoj bolezni; v primeru, da zboli, ima pa manjšo možnost za hujši potek bolezni in za zaplete.

slovenija 28.01.08 poliklinika, cakalnica, ljudje, bolnica; foto:Sasa Despot Vse več gripe Zdravje Na Hrvaškem že 29 smrti. Je tudi virus pri nas nevaren? Srčni infarkt Zdravje Gripa: Teden dni po okužbi največje tveganje za srčni infarkt

 

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.